Wonen

Skaters willen nieuw skatepark op locatie oude hertenkamp in Stadspark

Een groep skateboarders, bmx’ers en inlineskaters wil een nieuw skatepark op de plaats van het oude hertenkamp in het Stadspark. Volgens de skaters, die zich hebben verzameld in het collectief Rollend Groningen, is dat de perfecte plek. Het hertenkamp in het Stadspark sluit na vijftig jaar, omdat de kudde te groot is geworden en de staat van het parkje onwenselijk is. De gemeente is op zoek naar een nieuwe bestemming voor de locatie.


Leestijd: 2 minuten

Skaters willen nieuw skatepark op locatie oude hertenkamp in Stadspark
Skaters willen nieuw skatepark op locatie oude hertenkamp in Stadspark

Rollend Groningen is een collectief van skateboardend, bmx-end en inlineskate-end Groningen als reactie op de slechte staat van de skateparken in Groningen. De huidige voorzieningen in de stad zijn te klein, zwaar verouderd en soms zelfs onveilig. De skaters zien graag één grote centrale voorziening in de stad die aansluit bij de huidige normen voor een goed skatepark. In alle andere grote steden in Nederland bestaat zo’n grote centrale voorziening wel, maar Groningen loopt op dit gebied ver achter.

De skaters die zich massaal verenigd hebben in Rollend Groningen zijn sinds begin vorig jaar, in samenwerking met SP-jongerenafdeling ROOD Groningen, een uitgebreide campagne gestart om ervoor te zorgen dat Groningen weer bij skaters op de kaart komt te staan. Meerdere demonstraties en gesprekken met de gemeenteraad hebben ertoe geleid dat de steun voor een nieuw skatepark inmiddels groot is. Een zeer ruime meerderheid van de gemeenteraad erkent het probleem en ziet graag een nieuw, centraal skatepark in de stad. Over de locatie voor het nieuw te bouwen skatepark heerst nog onduidelijkheid. Maar volgens Rollend Groningen is de perfecte locatie voor een nieuw skatepark al gevonden: het ‘voormalige’ hertenkamp in het Stadspark.

De nieuwe locatie
Volgens Rollend Groningen is dit dé perfecte locatie voor een nieuwe skatevoorziening. Het is met zo’n 5000m² ruim genoeg voor een skatepark van stedelijke omvang en doordat er slechts een lege vlakte overblijft wanneer de herten ergens anders onderdak krijgen, gaat de bouw van een skatepark niet ten koste van het ‘groen’ in het Stadspark. Een skatepark sluit perfect aan bij het groene en openbare karakter van het park en is een plek waar iedereen op vrijblijvende wijze kan bewegen. Het idee om een nieuw skatepark te bouwen in het Stadspark sluit daarnaast naadloos aan op het pleidooi van D66 en PvdA om het Stadspark meer reuring te geven en weer een aantrekkelijke plek te maken voor Groningers.

Rollend Groningen benadrukt daarnaast dat het belang voor een nieuw centraal skatepark steeds groter wordt. De groei van de skatesport is momenteel exponentieel. De lokale skatewinkels geven aan nog nooit zo veel skateboards en inline skates verkocht te hebben als de afgelopen tijd. Dit komt waarschijnlijk deels doordat jongeren en ouderen tijdens deze coronacrisis een uitvlucht zoeken naar een sport of hobby buiten verenigingsverband. Maar het past ook in een trend die al langer zichtbaar is; skaten wordt steeds populairder. Om straks plaats te bieden aan de grote groep skaters kan een nieuwe voorziening niet lang meer op zich laten wachten.

De skaters zijn inmiddels samen met de gemeente een Programma van Eisen aan het opstellen voor het nieuwe skaterpark, waarin deze locatie in het stadspark bovenaan de lijst staat. Ze hopen nog voor het einde van het jaar met de bouw van het skatepark te kunnen beginnen.