Wonen

SP wil dat gemeente zorgtaken van MartiniZorg overneemt

De gemeenteraadsfractie van de SP vindt dat de gemeente te taken van het failliete MartiniZorg moet overnemen en onderbrengt bij WIJ Groningen. Volgens de SP betaalde de gemeente al zelf voor deze zorgtaken en tonen de ontstane problemen aan dat de gemeente dit beter ook zelf kan uitvoeren.


Leestijd: 1 minuut

SP wil dat gemeente zorgtaken van MartiniZorg overneemt
SP wil dat gemeente zorgtaken van MartiniZorg overneemt

SP-raadslid Wim Koks: “De ellende bij MartiniZorg is veroorzaakt door zorgbestuurders die winst maken belangrijker vinden dan goede zorg verlenen. Cliënten en werknemers zijn hiervan de dupe geworden. Dat moeten we in de toekomst voorkomen.” De SP wil de taken onderbrengen bij WIJ Groningen om rust en zekerheid te bieden aan de werknemers en cliënten. “Nu weer met een andere marktpartij in zee gaan, biedt geen enkele garantie voor een betere toekomst. We moeten de markt uit de zorg slopen en werknemers en cliënten meer zeggenschap geven.”

Naast het onderbrengen van de zorgtaken bij WIJ Groningen, vindt de SP dat het college van burgemeester en wethouders alles op alles moet zetten om de gemaakte winsten bij MartiniZorg, en moederbedrijf ZorgZaak, terug te claimen.

Koks: “Start samen met de werknemers en cliënten een rechtszaak. Deze bedrijven hebben de afgelopen jaren miljoenen winst gemaakt ten koste van werknemers, cliënten en samenleving, zonder hierbij fatsoenlijke zorg te leveren. Dit mag niet ongestraft blijven.” De partij hoopt ook dat de gemeente gedupeerde cliënten juridisch wil bijstaan. Met name omdat de meeste cliënten weinig inkomen en vermogen hebben en de gang naar de rechter voor hen onbetaalbaar is.