Wonen

Straks wandelen over vlonders langs het water in Groningen

Het ziet er op dit moment in deze winterse dagen niet echt fraai uit. Maar dat gaat het straks wél worden. Want waar nu nog een vervallen tankstation staat, liggen volgend jaar een bijzonder terrasje en vlonders langs het water in Groningen.


Leestijd: 1 minuut

Het gaat om de plek van het voormalige tankstation aan de Turfsingel aan de noordzijde van de Diepenring. Dit oude tankstation – je zou het er niet aan afzien momenteel – werd ontworpen door een beroemde architect, Willem Dudok. Omdat het kleine gebouwtje een Rijksmonument is heeft de gemeente er alles aan gedaan om het te bewaren, en daarom maakt het onderdeel uit van een opknapbeurt.

Het terrein wordt heringericht tot een gebied met meer groen, meer verblijfskwaliteit en recreatie op- en aan het water. Langs het water komt een houten vlonder. Veel nieuwe bomen, gras, klein groen en openbare zitgelegenheid op de oever maken het geheel tot een aantrekkelijke, nieuwe verblijfsplek in de binnenstad. Om iedereen veilig naar deze plek te laten komen, worden er twee zebrapaden aangelegd.

In 2019 werd de eerste stap gezet met een ontwerpprijsvraag. Die ontwerpprijsvraag voor de restauratie van het rijksmonumentale gebouwtje naar ontwerp van Dudok en de herinrichting van de directe omgeving werd in 2019 gewonnen door de architectencombinatie Marseille Buiten en IRIS Architecten.

De werkzaamheden bij Dudok aan het Diep zijn in september van start gegaan. De oplevering van zowel restauratie als herinrichting van de omgeving staan gepland voor komend jaar, 2024.

Inmiddels is voor de exploitatie van het gebouwtje en het kleine terras eromheen ook – na een openbare inschrijving – een uitbater geselecteerd. Boekhandel Riemer gaat in samenwerking met Het Koffiestation de horeca verzorgen.

(Illustratie boven en meer informatie: Ruimtevoorjou.groningen.nl )