Wonen

Synagoge Groningen heeft nieuwe, permanente tentoonstelling

In synagoge Groningen, in de Folkingestraat, heeft vanaf volgende week dinsdag een vaste, permanente tentoonsteling. De vaste expositie vertelt tientallen persoonlijke verhalen die zijn vastgelegd in woord, beeld, film en audio. Er is twee jaar lang aan deze permanente museale inrichting gewerkt.


Leestijd: 1 minuut

Synagoge Groningen heeft nieuwe, permanente tentoonstelling
Synagoge Groningen heeft nieuwe, permanente tentoonstelling

De rijke Joodse geschiedenis van Groningen wordt verteld middels digital storytelling, doe-stations, live-gesprekken, kunstobjecten en grote vitrines gevuld met museale schatten. “Synagoge Groningen ontpopt zich hiermee tot een bijna volwaardig museum dat daarnaast de dagelijkse culturele activiteiten en diensten huisvest”, aldus de synagoge in een verklaring.

In de expositie ligt de nadruk op Joodse verhalen uit stad en provincie Groningen. Zo is er aandacht voor joods-Groningse industriëlen zoals de puddingfabriek van Polak en de bandenplak Simson.

De permanente museale inrichting is een lang gekoesterde wens van het bestuur. “We wilden niet alleen het verhaal van het Joodse leven in de stad, provincie en grensstreek vertellen, maar juist ook zorgen dat de rijke geschiedenis en de wezenlijke bijdrage van de Joodse inwoner aan het culturele, maatschappelijke en economische leven niet verloren gaat. Onder het mom: onbekend maakt onbemind hopen we dat deze verhalen zullen bijdragen aan het wederzijds begrip en verdraagzaamheid”, zo stelt Gaby Poell, voorzitter van Stichting Folkingestraat Synagoge.

Opening

De museale herinrichting wordt zondag 5 september geopend voor een select publiek en is vanaf dinsdag 7 september voor iedereen te bezoeken. Tickets kunnen gereserveerd worden via de vernieuwde website www.synagogegroningen.nl.