Tafelsmaak. Het begon ooit, in 2015 om precies te zijn, met een nieuw interieur voor de voetbalclub van de drie broers. Inmiddels zijn we bijna tien jaar verder en hebben ruim 5.000 tafels, kasten en andere meubels de twee werkplaatsen aan de Duinkerkenstraat verlaten.
Stuk voor stuk op maat, gemaakt van hout en staal, en vaak bijzondere ontwerpen. Zoals een vergadertafel van een oude bowlingbaan, voor het bedrijf Archipunt. Of dat bureau gemaakt van een oude binnendeur uit het ouderlijk huis van een klant. De vingerafdrukken erop zijn vereeuwigd door een laag epoxy. Maar ook bijvoorbeeld het interieur van museumcafé het Pomphuis en de skybox van FC Groningen zijn van de hand van Tafelsmaak.
Ja, de naam Tafelsmaak is wellicht wat achterhaald, zegt Rick Lommerts maar meteen. Niet alleen omdat er allang niet meer alleen tafels worden gemaakt, maar ook omdat bijna de helft van de omzet inmiddels afkomstig is van Gevelbankshop. De naam doet het al vermoeden: het gaat om hier om houten, inklapbare gevelbanken. Opmerkelijk genoeg vinden ze vooral in de Randstad gretig aftrek (‘in sommige straten vind je er meerdere’) terwijl in Groningen de teller op tien is blijven steken. Café De Uurwerker heeft ze, illustreert Rick, en ook aan de gevel van cafetaria Patathuus, op de hoek Hereweg en Rabenhauptstraat, prijken de inklapbare bankjes.
Rick omschrijft Tafelsmaak als een ‘impact first’ bedrijf. Ofwel, de maatschappelijke en duurzame impact is voor driekoppige directie belangrijker dan groei. Hij wijst als voorbeeld op het gebruik van degelijke en hergebruikte materialen. “We doen niet aan fast furniture. Versleten meubels krijgen bij ons een tweede kans, zodat kwaliteit behouden blijft en verspilling wordt tegengegaan.”
Maar de grootste impact zit in het personeelsbeleid: zes van de twaalf medewerkers van het bedrijf hebben extra ondersteuning nodig. Ze krijgen bij Tafelsmaak de kans om in een veilige werkomgeving te groeien en worden daarbij gecoacht en intern begeleid door Rick, die van huis uit jobcoach is. “Alle medewerkers staan ook gewoon op de loonlijst”, zegt hij. “We doen niet aan tijdelijke trajecten. Dus net als in een regulier bedrijf komt iedereen bij goed functioneren in aanmerking voor een vast contract.”
“Waarom we dit doen? Waarom niet!”
“We krijgen regelmatig te vraag waarom we dit doen. ‘Waarom niet?’, reageer ik dan. Nog los van het feit dat we het belangrijk vinden om sociaal betrokken te zijn, zijn het over het algemeen ook heel betrokken, loyale en hardwerkende medewerkers. Voor heel veel bedrijven, die staan te springen om personeel, is het een hele interessante doelgroep.”
Rick wijst daarnaast ook subsidies waar je als ondernemer voor in aanmerking komt. “Voor werkgevers die twijfelen kan dat net het laatste zetje zijn.” Ondernemers met vragen of interesse mogen ook altijd contact opnemen met Tafelsmaak. “We vertellen graag over het werken met sociale talenten.”
Dit artikel staat ook in de fysieke Groninger Ondernemers Courant.