Wonen

Toch nog kans op geluidsscherm met zonnepanelen langs de A7 bij Groningen

De aanbreng van een geluidsscherm tegen lawaaioverlast bij de A7 tussen het Stadspark en Buitenhof in Groningen moet wat energiecoöperatie Grunneger Power betreft voorrang krijgen. Dat schrijft Dagblad van het Noorden woensdag.


Leestijd: 2 minuten

Groningse energiecoöperaties schrijven brandbrief aan Provinciale Staten
Groningse energiecoöperaties schrijven brandbrief aan Provinciale Staten

Het project dreigt op de lange baan te worden geschoven, maar de energiecoöperatie wil graag een plan maken voor een groen scherm met zonnepanelen. De gemeente maakte onlangs bekend een 'akoestisch gat' van ongeveer 350 meter te willen dichten tussen bedrijven van het park Kranenburg bij de Hoogkerkse wijk Buitenhof. De inwoners van de wijk zijn de geluidsoverlast op de A7 behoorlijk zat.

Volgens de gemeente is uit onderzoek gebleken dat het meer dan 25 jaar duurt voordat een geluidsscherm van 1,7 kilometer is terugverdiend met zonnepanelen. Daarna zijn bovendien weer nieuwe panelen nodig. Grunneger Power wil echter weten hoe het bedrijf Sweco, verantwoordelijk voor het onderzoek, aan dit financieel ongunstige scenario is gekomen. De coöperatie is in gesprek met de bewoners over de aanvraag en aanleg van een zonnepark en een bijbehorende aparte coöperatie.

Volgens Karin Hoogterp en Marieke Wiersma van Grunneger Power heeft Sweco onnodig niet gerekend met de nieuwe Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE), die sinds een jaar geldt. Deze levert meer geld op dan de regeling SDE++ waar Sweco van is uitgegaan. De twee medewerkers zijn ook benieuwd naar de hoogte van alle kostenposten en willen dat de businesscases van Sweco en Grunneger Power met elkaar worden vergeleken. Daarom is de oprichting van een aparte coöperatie wenselijk voor Grunneger Power en de bewoners van Buitenhof: ze gaan dan over de inkomsten en uitgaven, een voorwaarde voor de SCE-subsidie.

"We zijn erg blij dat het college kiest voor snelle aanleg van de eerste 350 meter geluidsscherm, dat kan met de huidige nood ook niet langer meer uitblijven. Aan dit stuk scherm kunnen later zonnepanelen worden bevestigd, wanneer het scherm wordt uitgebreid voor het grotere geluidsgat dat er is", zegt Rutger Noordam, bestuurslid van de Vereniging Wijkraad Hoogkerk (VWH). "Een energie-opwekkend geluidsscherm is nieuw. Het gaat daarbij niet alleen om de financiële baten of alleen om de baten van geluidsreductie, maar het gaat juist om de combinatie van die twee doelen: een veel goedkoper geluidsscherm wordt mogelijk. Het is echt een grote kans."

Voorzitter Klaas Holtman van Bedrijvenvereniging West, waarbij ook Kranenburg hoort, steunt de bewoners. "We zijn buren. Er is veel verkeer in de wijk dat ook van ons bedrijventerrein afkomstig is, dus als de wijk geluidhinder ondervindt van de A7 door een ‘geluidsgat’ in Kranenburg, houden wij de hand van de wijk vast. We hebben nog nooit plannen van de buurt gezien waar we nee tegen hebben gezegd."

Holtman noemt het lastig dat er medewerking nodig is van de gemeente, provincie en Rijkswaterstaat om een oplossing te vinden. "Dat maakt het ingewikkeld. Het is goed dat begonnen wordt met een klein stukje geluidsscherm. Onze grondhouding is: laten we het samen oplossen. Het idee voor een zonnewal is creatief. Het gaat mis omdat de gemeente bezig is met grote zonneweides en dit een relatief klein projectje is.