De winst is , aldus KUUB in een persbericht, dankzij deze aanpak , voor de bewoners. Zowel in financieel opzicht als voor wat betreft de kwaliteit van hun toekomstige huizen.
Een taxatie van de woningen leverde een rooskleurig beeld op: alle woningen zijn bij de aanvang van de bouw in de markt al 10-15% meer waard dan ze kosten. Groot voordeel voor alle bewoners is dat er geen winst aan de strijkstok van een projectontwikkelaar blijft hangen. De ontwikkelaar zijn zij immers zelf.
De 2e winst zijn de woningontwerpen. Hierbij springt in het oog wat er allemaal aan variatie mogelijk is binnen dezelfde gevels. De gesprekken die iedere bewoner had met de architect hebben hun vruchten afgeworpen. Werkelijk geen woning, zelfs geen verdieping, is van binnen gelijk. Ieder mens heeft immers andere behoeftes en wensen, en dat zie je terug in hoe men het liefste woont.
…maar ook voor de buurt
Binnen een jaar kunnen de bewoners nu gezamenlijk hun droomhuizen te realiseren. In dat jaar is er veel vergaderd maar ook zijn er vele borrels geweest. Zo kon een ieder zijn nieuwe buren vast leren kennen. Een anoniem buurtje zal de EelderZoom dus zeker niet worden. En dat is goed voor de buurt, voor de wijk, voor de stad.
De Huismeesters
Dat vindt De Huismeesters ook. Deze Groninger woningcorporatie stelde de locatie beschikbaar voor projectmatig particulier opdrachtgeverschap. Voor hen is het een belangrijke bijdrage aan het streven naar variatie in bewoners en kwaliteit in het kader van de wijkvernieuwing in Vinkhuizen. De Huismeesters heeft de afgelopen jaren samen met de wijkbewoners een facelift aan de buurt gegeven door onder andere de bouw van de Sierstenen in het groen, de Kopgevels o.a. aan de Diamantlaan, het splitsen van rijtjeswoningen naar twee-onder-een-kapwoningen en de herinrichting van binnenterreinen en openbare ruimten. De EelderZoom is een sluitstuk van een goed geslaagde wijkvernieuwing. En ook zij zijn trots op het resultaat.