Het ontwerp voor de transformatie is gemaakt door pdb|design uit de stad Groningen. Klapper in het ontwerp is de commerciële ruimte in de top van de toren. “Daar kan iedereen dit fantastische gebouw en z’n uitzicht straks ervaren”, aldus pdb|design. Daarnaast komen er in de toren twaalf unieke appartementen. Onderin het pand zou een tentoonstellingsruimte komen.
De opdracht is gegeven door de Calculus Groep in samenwerking met Vastgoed Groningen BV. Het is niet bekend hoe lang de transformatie gaat duren en wanneer de eerste bewoners hun woning in gebruik kunnen nemen. De appartementen worden verhuurd door Bed’r Apartments.
Sinds 1912
De watertoren aan de Hofstede de Grootkade is ook bekend als "Watertoren West”. De toren is ontworpen door de toenmalige stadsarchitect J.A. Mulock Houwer en werd gebouwd en in gebruik genomen in 1912.
Canadees artillerievuur
De toren, op de hoek met de Herman Colleniusstraat, is met een hoogte van 56,30 meter een van de hoogste watertorens van Nederland. Hij had oorspronkelijk één hangbodemreservoir van 1000 m3. In 1925 is daaronder een tweede reservoir gebouwd van 782 m3. Het bovenste reservoir werd op 15 april 1945, tijdens de bevrijding van de stad Groningen, onherstelbaar beschadigd door Canadees artillerievuur. De toren is eind 2013 door het Waterbedrijf Groningen buiten gebruik gesteld en is dus verkocht.
Impressies: pdb|design via LinkedIn
Wonen
Twaalf appartementen en werkruimte in iconische watertoren aan Hofstede de Grootkade
In de Rijksmonumentale en iconische watertoren aan de Hofstede de Grootkade komen twaalf appartementen en werkruimte. De toren gaat vanaf augustus in de steigers.
Leestijd: 1 minuut