Grootste klimaatbuffer
De uitkijktoren geeft bezoekers zicht over de Onlanden. Het nieuwe natuurgebied was in 2012 klaar en is ingericht om regenwater op te vangen. Als het langdurig regent, wordt het water dat Drenthe uitstroomt vastgehouden. Door de klimaatverandering neemt de kans op extreme regenval toe. ‘Zo wordt voorkomen dat de stad Groningen wateroverlast krijgt. Het is de grootste klimaatbuffer van Nederland. Dat zal er vanaf de toren spectaculair uitzien.’ De uitkijktoren stond tijdens de inrichting van het gebied als beleefpunt in de plannen, maar de financiering ontbrak toen.
Officiële opening volgt later
Half januari volgt de officiële opening. ‘De uitkijktoren is een aanwinst voor De Onlanden en dat willen we vieren met de partijen die de uitkijktoren mogelijk maakten,’ licht Zwiers toe. ‘Dankzij financiering door Regio Groningen Assen, de gemeenten Groningen en Noordenveld en particulieren heeft het noorden er een markant bouwwerk bij.'
De uitkijktoren bestaat uit een stevige staalconstructie, bekleed met hout uit bossen van Natuurmonumenten op de Veluwe. De trap zwaait er met een hele draai omheen. Het is een ontwerp van Ateliereen Architecten en gebouwd door Bouwbedrijf Doornenbal uit Appelscha en abtWassenaar uit Haren.
Wonen
Uitkijktoren in De Onlanden geopend voor publiek
De nieuwe uitkijktoren van Natuurmonumenten in De Onlanden is vanaf vandaag open voor het publiek. De 25 meter hoge toren heeft drie verschillende platforms, die een spectaculair uitzicht bieden over het natuur- en waterbergingsgebied en de ‘skyline’ van Groningen. De toren is via een korte wandeling bereikbaar vanaf de parkeerplaats aan de Noorddijk in Peize.
Leestijd: 1 minuut