Wonen

Unieke geboorte bij Gasunie: eerste broedgeval slechtvalken in de stad Groningen; vier jongen

Sinds maart van dit jaar werd er al naar uitgekeken: er leek zich voor het eerst een koppeltje slechtvalken te vestigen op het Gasunie-gebouw in Groningen. Opwinding alom onder vogelminnend Noord-Nederland. Het betrof hier namelijk het allereerste paar in de stad Groningen en een van de weinig bekende broedgevallen in de provincie. Vanaf eind maart leken de vogels zich definitief te vestigen in de door Gasunie speciaal voor slechtvalken aangebrachte nestkast, hoog op de oostgevel (aan de stadse kant) van het Gasunie-gebouw. Video


Leestijd: 2 minuten

Slechtvalk nestelt zich opnieuw bovenin gebouw Gasunie
Slechtvalk nestelt zich opnieuw bovenin gebouw Gasunie

De nestkast  was door Gasunie al in 2008 bevestigd bovenaan het gebouw en bedoeld voor slechtvalken. In 2013 werd het voor het eerst gebruikt als kraamkamer, maar niet door de slechtvalk, maar een koppeltje torenvalken. Dat de slechtvalk er nu zijn jongen groot brengt is uniek te noemen. Nooit eerder kwam dit voor dit voor in de stad Groningen en ook in de provincie zijn maar weinig broedgevallen bekend.

Gasunie besteedt veel aandacht aan flora en fauna in haar omgeving. In veel gevallen bekijkt ze hoe haar gebouwen en leidingen handig kunnen worden ingezet in de natuur. Zo heeft Gasunie bijvoorbeeld op een aantal plaatsen boven haar leidingen met speciale beplanting nectarsnelwegen aangebracht zodat de bijen beter tot hun recht komen. En ook het Gasunie-gebouw is bij uitstek geschikt voor met name slechtvalken omdat die goed gedijen in een rotsachtige omgeving. Slechtvalken nestelen graag aan een steile wand van een hoge rots.  De nestkast biedt een goede omgeving en met het stadspark en natuurgebied de Onlanden dichtbij heeft de slechtvalk een perfect jachtterrein.

In april werden er prooi-overdrachten waargenomen tussen man en vrouw en wisten vogelkenners het zeker: er zit een koppeltje slechtvalken te broeden in de nestkast op de Apenrots. Gasunie werd ingelicht en gevraagd geen verstorende werkzaamheden te laten plaatsvinden aan de oostvleugel. Daaraan gaf Gasunie graag gehoor: er werden geen ramen gewassen en geen onderhoud gepleegd aan de telefonie-antennes op het hoogste dak. Natuurmonumenten kreeg er lucht van en stuurde Chris Zegers op pad om een opname te maken voor de Nationale Natuur Quiz..

Op 1 mei kwam het verlossende woord: een vogelspotter die tegenover Gasunie woont, maakte door zijn telescoop opnames van minimaal twee jonge slechtvalken die door een van beide ouders gevoerd werd in de nestkast. Sindsdien volgde er zeer regelmatig prooi-aanvoer, tot wel acht keer per dag. Tijdens een telronde op 18 mei konden 21 prooien onder de nestkast worden vastgesteld:  10 stadsduiven/postduiven, 3 spreeuwen, 2 watersnippen, 1 wintertaling, 1 koperwiek, 1 merel, 1 geoorde fuut / kuifduiker, 1 tureluur en 2 niet geïdentificeerde zangvogels.

Dinsdag 24 mei werden de jonge slechtvalken door de Werkgroep Slechtvalk Nederland geringd. Met de glazenwassersbak werd een lid van de werkgroep voor de nestkast gebracht. Groot was de euforie toen bleek dat er maar liefst vier jonge slechtvalkjes in het nest bleken te zitten. Elk jong werd voorzichtig in een linnen tas gestopt en meegenomen naar het platte dak onder de nestkast. Daar werden ze gemeten, gewogen en geringd . Dat ging onder luid protestgeroep van de jonge dieren en onder toeziend oog van de ouders die voortdurend om het gebouw bleven cirkelen om te zien wat er met hun kroost gebeurde. Na het ringen werden de slechtvalkjes teruggeplaatst in hun nest en weer toevertrouwd aan de zorg van de ouders. Hopelijk was dit de enige keer in hun leven dat ze met de mens in aanraking zijn gekomen.