Wonen

Verhalencafés over de Joodse gemeenschap in de Duits-Groningse grensregio

Stichting Folkingestraat Synagoge en De Verhalen van Groningen organiseren donderdag 27 februari en dinsdag 3 maart in Groningen een tweetal Verhalencafés over de Joodse gemeenschap in de Duits-Groningse grensregio. Zo’n Verhalencafé begint met een spreker die een inleiding op het thema geeft. Daarna is er ruimte om verhalen uit te wisselen en herinneringen te delen.


Leestijd: 2 minuten

Verhalencafés over de Joodse gemeenschap in de Duits-Groningse grensregio
Verhalencafés over de Joodse gemeenschap in de Duits-Groningse grensregio

Van oudsher waren er binnen de Joodse gemeenschap veel contacten over de grens. Zo trokken Joodse mannen vanuit Duitsland naar Nederland voor seizoensarbeid, werd er over de grens getrouwd en bestonden er zakelijke relaties. Stichting Folkingestraat Synagoge (SFS) en de Ehemalige Jüdische Schule in Leer (EJS) zijn nu op zoek naar verhalen over de Joodse gemeenschap in de Duits-Groningse grensregio.

In samenwerking met De Verhalen van Groningen, Biblionet Groningen en Forum Groningen worden twee Verhalencafés georganiseerd om verhalen, anekdotes en herinneringen op te halen met eenieder die geïnteresseerd is. Beide Verhalencafés beginnen met een spreker die een inleiding geeft op het thema. Daarna gaan de aanwezigen met elkaar in gesprek. Iedereen is welkom. Of u nu verhalen vertelt uit eigen herinnering, of verhalen wilt delen die u van uw (groot)ouders heeft gehoord.

Confectie-atelier Müller en Co, Foto: Persbureau Van der Veen-Groninger Archieven
Confectie-atelier Müller en Co, Foto: Persbureau Van der Veen-Groninger Archieven

Op donderdagavond 27 februari zal dr. Stefan van der Poel (RUG) in de bibliotheek van Winschoten vertellen over de invloed van Duitse Joden op de Duits-Groningse grensregio en op de rest van de provincie Groningen. Daarna is het woord aan het publiek en gaan we in gesprek over de Joodse gemeenschap in dit grensgebied. De locatie is niet zomaar gekozen: vóór de oorlog kende Winschoten de op één na grootste Joodse gemeenschap van Nederland.

Op dinsdagavond 3 maart strijkt het Verhalencafé neer in het Forum in de stad Groningen. Bertien Minco vertelt daar over de Groninger confectie-industrie en meer specifiek over het confectiebedrijf van haar grootvader: Menco&Co. Daarna gaan de aanwezigen in gesprek over Joodse bedrijvigheid in de stad en provincie Groningen. Een aantal Joodse ondernemers had zijn wortels aan de andere kant van de grens. De bekende Groninger familie Polak kwam bijvoorbeeld oorspronkelijk uit Duitsland en had niet alleen een puddingfabriek in de stad Groningen, maar ook in de stad Weener.

Het opgehaalde materiaal wordt verwerkt tot een mooi verhaal op de website van De Verhalen van Groningen. Daarnaast wordt een deel van de opgehaalde verhalen mogelijk verfilmd, waarna ze te zien zijn in de vorm van een reizende tentoonstelling – van Leer naar Groningen. Uiteindelijk worden de verhalen onderdeel van de nieuwe permanente tentoonstelling in de Folkingestraat Synagoge te Groningen. Voor de vernieuwde museale opstelling van deze synagoge wordt overigens nog materiaal gezocht. Bezoekers van de Verhalencafés worden daarom van harte uitgenodigd om eventuele objecten, bijv. gebruiksvoorwerpen, mee te nemen die iets vertellen over het leven van Joden in de grensregio.

Folkingestraat Synagoge Groningen
Folkingestraat Synagoge Groningen