Wonen

Verplicht label C voor kantoorgebouwen: nog 500 Groningse kantoren niet in orde

Zo’n 500 kantoorpanden in de gemeente Groningen zijn nog niet in het bezit van het verplichte energielabel C. De eigenaren van deze panden ontvangen binnenkort een brief van de afdeling Toezicht en Handhaving van de gemeente Groningen, die toeziet op de naleving van de nieuwe regelgeving die sinds 1 januari geldt. In de brief worden de eigenaren opgeroepen alsnog actie te ondernemen. Gebeurt dit niet, dan volgt een boete.


Leestijd: 2 minuten

Verplicht label C voor kantoorgebouwen: nog 500 Groningse kantoren niet in orde
Verplicht label C voor kantoorgebouwen: nog 500 Groningse kantoren niet in orde

De nieuwe wetgeving houdt in dat kantoorpanden minimaal energielabel C moeten hebben. Hebben ze dat niet, dan mogen ze niet meer als kantoor gebruikt worden. De verplichting geldt niet voor kantoren die kleiner zijn dan 100 vierkante meter. En ook als minder dan de helft van een pand wordt gebruikt als kantoor, geldt de verplichting niet. Ook tijdelijke kantoorruimtes (tot twee jaar) en monumenten hoeven niet aan de eisen te voldoen.

In de gemeente Groningen zijn er rond de 1.300 kantoorpanden die met de nieuwe regelgeving te maken hebben. De meeste kantoren – ruim 800 in totaal – hebben op dit moment, en dus op tijd, de zaken op orde, stelt Nadine Wessels, Adviseur en Toezichthouder van de gemeente Groningen. Dat houdt in dat ze ofwel minimaal label C hebben, of dat de eigenaren hebben kunnen aantonen dat hun kantoorpand buiten de verplichting valt.

Overtreding

Zo’n 500 kantoorpanden in Groningen hebben het verplichte label nog niet in huis, zo blijkt uit gegevens van de gemeente. Wessels: “Voor een deel van de kantoren geldt wellicht dat ze vanwege de grootte of functie van het pand toch niet met de regelgeving te maken hebben, maar voor een deel zal het ook betekenen dat ze nu in overtreding zijn.”

Brief op de mat

De eigenaren van de 500 panden ontvangen komende weken een oproep om binnen afzienbare tijd alsnog energiebesparende maatregelen te nemen om tot het vereiste energielabel te komen. Lukt dit niet, dan volgt een boete en in een later stadium ligt eventuele sluiting van het kantoorpand op de loer. “Kantooreigenaren die nog niet hebben gereageerd moeten hoe dan ook actie ondernemen”, drukt Wessels op het hart. “Ook als ze denken in een uitzonderingspositie te zitten, moeten ze dit kunnen aantonen.”

Wessels benadrukt dat het behalen van label C niet het doel is, maar slechts het begin van het verduurzamingstraject. “De label C wetgeving is een ondergrens, er is nog veel meer nodig om je pand toekomstbestendig te maken en mee te kunnen in deze energietransitie”, stelt de adviseur. “Ondernemers die nog geen maatregelen hebben genomen en niet verder kijken dan de wetgeving, lopen echt achter de feiten aan. Niet alleen vanwege de klimaatdoelstellingen, maar ook omdat huurders geen genoegen meer nemen met slechte panden. Tijd voor actie dus”.

Foto: het pand van Gasterra aan de Stationsweg in Groningen. Het gebouw, dat uit de jaren tachtig dateert, werd in 2012 volledig gerenoveerd en gemoderniseerd. De installatie van onder meer zonnepanelen, driedubbel glas, warmte-koude-opslag en led-schermen zorgden ervoor dat het pand het hoge energielabel A+ heeft gekregen.