Wonen

Verzet en verzoening in Groningse synagoge

Zeventig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog vindt er een bijzonder evenement plaats in de Synagoge aan de Folkingestraat. Een dochter van een Duitse Wehrmachtofficier, Agelika Burkhardt, en de kleinzoon van een Groningse verzetsstrijder, Dirk Heerema, gaan met elkaar in gesprek over de oorlog.


Leestijd: 1 minuut

Verzet en verzoening in Groningse synagoge
Verzet en verzoening in Groningse synagoge

Tijdens de bijeenkomst zullen beide sprekers vertellen over hun indringende ervaringen in de oorlog, maar ook juist over samenwerking, vrede en Wiedergutmachung. Het bijzondere aan het evenement is dat familieleden van rivalen uit de oorlog nu juist met elkaar in gesprek gaan over vrede en samenwerking.

Angelika Burkhardt vindt het belangrijk om te vertellen over haar vader. “Ik heb er zelf niet voor gekozen om als Duitse geboren te worden. Het enige dat er voor mij op zit is er alles aan te doen zodat de twaalf jaren naziregime nooit zullen worden vergeten en nooit meer zullen terugkeren.”

Haar vader is nooit veranderd. “Na de oorlog kreeg mijn vader opnieuw intensief contact met zijn twee neven, waarvan de een officier bij de SS was geweest en de ader overtuigd nazi was. Alle drie bleven ze in het naoorlogse Duitsland hun nazi-ideologie trouw."

Dirk Heerma, kleinzoon van verzetsstrijder Mettinus Heerema, zat aan de andere kant van de oorlog. “Mijn opa heeft in de oorlog veel mensen kunnen helpen, beschermen en zelfs kunnen bevrijden.”


Het evenement ‘Van vijand tot vriend, van verzet tot verzoening’ zal plaatsvinden op 21 april in de synagoge in de Folkingestraat. Tijdens deze avond is er ook een optreden van het Gereformeerd Groninger Mannenkoor. Aanvang: 19.30 uur.