Wonen

Volgend weekend Open Monumentendag: tientallen deuren geopend

Op zaterdag 9 en zondag 10 september openen tientallen monumenten in de gemeente Groningen gratis hun deuren voor publiek tijdens de Open Monumentendag. Iedereen is van harte welkom om tijdens dit weekend een kijkje te nemen in een van de prachtige monumenten.


Leestijd: 1 minuut

Levend erfgoed

Het thema van de Open Monumentendag van dit jaar is ‘Levend erfgoed’. Onder levend erfgoed verstaan we de tradities en gebruiken die kenmerkend zijn voor een regio. Denk bijvoorbeeld aan de Groninger taal, volksverhalen, ambachten, typische Groninger eet- en drinkgewoonten als de welbekende eierbal en ranja, en de jaarlijkse viering van het Groningens Ontzet. Een ander type levend erfgoed zijn bijzondere dieren- en plantenrassen, zoals de Groninger Blaarkop en Groninger appelrassen.

Anders dan de tastbare stenen van een monument, is levend erfgoed voortdurend in beweging en verandert het mee met de tijd én van beoefenaar tot beoefenaar. Deze ambachten, tradities en gebruiken zijn vaak onbewust al aanwezig in de monumenten, maar maken wij dit jaar nóg zichtbaarder tijdens Open Monumentendag.

Wat is er te doen in Groningen

Veel programmaonderdelen hebben te maken met de Groninger taal of Groninger volksverhalen. Neem een kijkje bij een tijdelijke tentoonstelling, luister naar verhalenvertellers of maak een volksverhalenwandeling onder begeleiding van een expert. 

Er zijn ook gratis flitslezingen, mini-concerten en stadswandelingen.

Kijk voor het programma op de website www.openmonumentendag.nl/groningen. Voor sommige activiteiten dient gereserveerd te worden.