Wonen

Vroege lentesignalen baren stadsecoloog Groningen zorgen – bloeiende planten en eerste jonge mussen

De stadsecoloog van Groningen maakt zich zorgen om de dit jaar wel érg vroeg bloeiende voorjaarsbloemen. Er zijn zelfs al jonge mussen gesignaleerd.


Leestijd: 1 minuut

Zondag doet naam eer aan: zon, en recordtemperatuur van 18 graden verwacht
Zondag doet naam eer aan: zon, en recordtemperatuur van 18 graden verwacht

Diverse bloemen in Stad en Ommeland staan al volop in bloei. En dat is zeer opmerkelijk voor de tijd van dit jaar, aldus stadsecoloog Jan Doevendans in het DVHN (www.dvhn.nl) van vandaag. De ontwikkeling baart Doevendans zorgen: ‘’Terwijl het nu februari is, horen deze pas in maart, of zelfs in juni hun blaadjes te openen’’. Ze zijn het gevolg van de zachte winter, omdat bloemen als ze gaan bloeien worden getriggerd door een hogere temperatuur.

Niet alleen de bloemen staan er ongekend vroeg bij dit jaar. Ook planten en dieren zitten al midden in de lente-sfeer, zoals de eerste jonge mussen die al vliegen en de spreeuwen die hun nesten voorbereiden. Deze vroegbloeiers baart de Stadsecoloog zorgen: ‘’Doordat wij de aarde steeds verder opwarmen, gaat alles naar de bliksem’’, zegt Doevendans.

In de natuur hangt alles met elkaar samen: bloemen moeten insecten voeden en insecten vogels. In een maand als deze kunnen er nog steeds koude-uitschieters voorkomen. ‘’Een bloem kan maar een keer bloeien, en als deze kapot vriest is dat slecht nieuws’’.

Toch redt de natuur zich best, meent Doevendans. Dat is in de loop der jaren wel gebleken met tsunami’s, cyclonen en uitstervende diersoorten. ‘’De aarde is door ons toedoen steeds verder aan het opwarmen en brengt de natuur in de war. Wat we moeten beseffen is dat niet de natuur, maar de mens in de war is. Als we nu geen actie ondernemen is de natuur ons straks te snel af’’.