Wonen

Woningen in De Wijert worden opgeknapt

Woningen van De Huismeesters aan de Reviusstraat en Camphuysenstraat in de Wijert worden opgeknapt en verbeterd. Daartoe is donderdag een overeenkomst getekend. Eerder al werden 56 woningen aan de Vondellaan onderhanden genomen.


Leestijd: 1 minuut

Woningen in De Wijert worden opgeknapt
Woningen in De Wijert worden opgeknapt

Volgens de Huismeesters stemde 76 procent van de bewoners in met het voorstel om de huizen op te knappen.

Energiezuiniger en comfortabeler

De woningen worden aan de buitenkant verbeterd. De woningen krijgen onder andere nieuwe kunststof kozijnen, dubbel glas en mechanische ventilatie. De Huismeesters vraagt hiervoor geen huurverhoging.

De Huismeesters en aannemer Brands houden zich beide aan het protocol ‘Samen veilig wonen’. Hierdoor kunnen werkzaamheden tijdens de coronaperiode doorgaan, aldus de corporatie.

Nieuwbouw

Ook worden 222 woningen en 77 garageboxen gesloopt en vervangen door nieuwbouw. De sloopwerkzaamheden starten in augustus 2021. In het nieuwe plan is plek voor 271 appartementen en 14 eengezinswoningen. De nieuwbouw start – naar verwachting – januari 2022.

Behoud cultuurhistorische waarde in de wijk

De Wijert is een wijk met cultuurhistorische waarde. De wijk heeft een vast patroon van woonblokken afgewisseld met straten en veel groen. Dit past bij naoorlogse wijken in Nederland. Dit is de zogeheten stempelstructuur.

In overleg met de gemeente is er gekozen voor behoud van deze herkenbare structuur. Dit gebeurt door in elke straat een stuk van de huidige woningen te laten staan. In de Camphuysenstraat en de Reviusstraat blijven de galerijwoningen staan; in de Spieghelstraat en de Vondellaan de 4-hoog flats.