Wonen

WOZ-waarde Groningse woningen stijgt met meer dan tien procent

De gemiddelde WOZ-waarde is in alle gemeenten in Groningen wederom gestegen, op Midden-Groningen na overal zelfs met meer dan tien procent. Dat blijkt uit cijfers van de Waarderingkamer.


Leestijd: 1 minuut

CBS: veel Groningse jongeren willen verhuizen
CBS: veel Groningse jongeren willen verhuizen

Die instantie controleert gemeenten op het uitvoeren van de Wet Waardering onroerende zaken (WOZ). Gemeenten hebben inwoners onlangs met een brief geïnformeerd over de hoogte van de WOZ-waarde. Op basis daarvan wordt bepaald hoeveel belasting over onroerend goed huizenbezitters moeten betalen.

Dit jaar is een andere rekenmethode gehanteerd om de WOZ-waarde te berekenen. Gemeenten moeten die nu baseren op het aantal vierkante meters (oppervlakte) in plaats van kubieke meters (inhoud) van de woning. Er is gekozen voor de nieuwe rekenmethode omdat dit het gemakkelijker maakt om de WOZ-waarde te berekenen, maar dit leidt tot vragen van bewoners bij de gemeenten. 

Gemeenten verwachten dat de WOZ-waarde volgend jaar zal blijven stijgen. De peildatum ligt op 1 januari 2021 en sindsdien zijn woningen alleen nog maar duurder geworden. Het is nog niet duidelijk hoe hoog de stijging volgend jaar zal zijn.