Wonen

Zo ziet het terrein achter het station er nu uit; bouwkuip verder ontgraven

Aan de zuidzijde van het Hoofdstation zijn de graafwerkzaamheden voor de bouwkuip van de ondergrondse voetgangerspassage, fietstunnel en fietsenstalling nog volop bezig: de put wordt steeds dieper. En ook op het station zelf wordt hard gewerkt: hier zijn afgelopen weken onder andere de laatste perronkappen verwijderd, om te worden gerestaureerd.


Leestijd: 1 minuut

Zo ziet het terrein achter het station er nu uit; bouwkuip verder ontgraven
Zo ziet het terrein achter het station er nu uit; bouwkuip verder ontgraven

Ook de twee gebouwtjes op de perrons zijn weggehaald. Daarmee komt er extra ruimte op het middenperron, want ook hier wordt straks een bouwkuip aangelegd.

Vanuit beide bouwkuipen worden de fietstunnel, de fietsenstalling en de voetgangerspassage gebouwd.

Voetgangerspassage

De ingang van de voetgangerspassage komt straks recht achter de hal van het monumentale stationsgebouw. De passage krijgt niet alleen een in- en uitgang aan de voorzijde van het station, maar dus ook aan de achterkant, aan de kant van de Rivierenbuurt.  Daardoor wordt de passage ook een verbinding tussen de binnenstad en de zuidelijke wijken van de stad. Door de komst van de reizigerspassage, verliest de blauwe brug zijn functie. Om die reden verdwijnt de blauwe brug.

Fietstunnel en -stalling

Parallel aan de voetgangerspassage wordt een fietstunnel gebouwd. Hierdoor kunnen reizigers snel van hun fiets naar de trein of naar de bus en kunnen fietsers snel van de binnenstad naar de zuidelijker wijken. Ernaast komt een grote fietsenstalling met plek voor zo’n 5000 fietsen.

Foto: Henk de Vries (Buro Fluks)