In beeld

Keert FC Groningen jaar na dramatische degradatie al terug naar Eredivisie?

Het was een seizoen om snel te vergeten voor de Trots van het Noorden. Chaos, ruzies en foute keuzes voerden de boventoon in Groningen en dat leidde uiteindelijk tot de kansloze degradatie. Daardoor zal de club komend seizoen voor het eerst sinds 23 jaar weer in de Eerste Divisie uitkomen. Kan de club het slechte seizoen vergeten en meteen weer terugkeren naar de Eredivisie?


Leestijd: 5 minuten

FC Groningen ontslaat Frank Wormuth
FC Groningen ontslaat Frank Wormuth

Het is juli 2022 als FC Groningen denkt een nieuwe stap richting de subtop van het Nederlands voetbal te zetten. Het contract van de redelijk succesvolle Danny Buijs is niet verlengd en Frank Wormuth is binnengehaald als opvolger. Met de Duitser zou de volgende stap gezet worden, maar niets blijkt minder waar. Wormuth krijgt met een verzwakte, ongebalanceerde selectie te maken, waar hij vanaf het eerste moment al niet mee klikt. De resultaten vallen vanaf het begin tegen, waardoor de chaos toeneemt en de club na een aantal relatief rustige en goede jaren al vroeg in zwaar vaarwater terechtkomt.

Wormuth wordt nog voor het WK aan de kant gezet, maar daar houden de problemen niet op. Technisch directeur Mark-Jan Fledderus, die inmiddels zwaar onder druk staat, weet geen waardige vervanger te vinden, waardoor de onervaren Dennis van der Ree, in eerste instantie als interim-trainer aangesteld, veel langer dan verwacht aan moet blijven. Ook Fledderus moet vlak nadat de transfermarkt sluit het veld ruimen, omdat het niveau van de selectie en staf nog steeds niet op peil is. FC Groningen blijkt dit seizoen niet meer te redden, met de eerste degradatie van deze eeuw als onvermijdelijk resultaat.

De Keuken Kampioen Divisie (KKD) kan voor gevallen Eredivisieclubs een moeizaam en lastig speelterrein zijn, maar de club die de afgelopen jaren regelmatig in het linkerrijtje van de Eredivisie eindigde wil zo snel mogelijk terug naar waar ze thuishoort, de Eredivisie. De vraag is nu, is het na de aangerichte schade van dit jaar voor de plaatselijke FC mogelijk om in één jaar alweer terug te keren en is dat een interessante mogelijkheid om op te wedden en geld mee te verdienen?

Om die eerste vraag te beantwoorden moeten we nog even terug naar de afgelopen jaren, want hoewel Fledderus uiteindelijk bijna iedereen tegen zich in het harnas joeg, heeft hij er wel voor gezorgd dat de financiën bij FC Groningen er relatief goed uitzien. De technisch directeur stond erom bekend dat hij het onderste uit de kan haalde bij transferonderhandelingen, iets waar spelers en trainers lang niet altijd blij mee waren en vorig seizoen mede aan de basis stond van de problemen met Wormuth.

Op de lange termijn lijkt de club echter genoeg besteedbaar inkomen te hebben om in een sterke spelersgroep voor de KKD te investeren. De club heeft na het vertrek van Fledderus ook niet verder paniekvoetbal gespeeld en het seizoen afgemaakt met de spelers en trainers die er al zitten en dus lijkt er genoeg geld in de clubkas te zitten om een sterke selectie samen te stellen. Is het verstandig om dat vertrouwen ook te gebruiken om je eigen kas wat te spekken met het wedden op promotie van FC Groningen?

Voor het volgend seizoen heeft de club Dick Lukkien aangesteld en dat lijkt een prima keuze voor komend seizoen en waarschijnlijk ook voor stabiliteit in de komende jaren. De trainer heeft namelijk ervaring met zowel de KKD als de Eredivisie. In de zeven jaar aan het roer bij FC Emmen wist hij met de relatief kleine club voor het eerst in de geschiedenis naar de Eredivisie te promoveren, ze een seizoen te behouden. Zelfs na degradatie keerde de club binnen één seizoen alweer terug naar de Eredivisie en dat laatste is precies waar FC Groningen naar op zoek is.

Clubs als Heracles Almelo en PEC Zwolle lieten dit seizoen zien dat goed beleid ook in de Keuken Kampioen Divisie direct tot succes kan leiden. Beide clubs waren vaste waarden in de Eredivisie, voordat ze vorig seizoen verrassend degradeerden. Fans bleven ook op vrijdagavond niet weg en ze waren dit seizoen oppermachtig, waardoor ze al na één seizoen terug konden keren op het hoogste niveau.

Er zitten natuurlijk wel andere grote clubs in de KKD, maar er komen maar zestien teams in aanmerking voor de twee directe promotieplaatsen (de Jong teams mogen niet promoveren) en teams als Helmond Sport, FC Dordrecht, FC Den Bosch, FC Eindhoven, Telstar, MVV Maastricht en TOP Oss doen met hun gebrek aan budget en historie normaal gesproken niet mee om directe promotie en dan blijft er een kleine groep van kanshebbers over, waarin Groningen het op basis van budget wint.

Er zijn echter wel wat dingen om rekening mee te houden. Volgens zowel Danny Buijs als Frank Wormuth is er een gebrek aan voetbalkennis op de belangrijke posities binnen de club. Buijs stelde bij RTV Noord dat de Raad van Commissarissen, die toezicht houdt op het dagelijks bestuur, weinig van voetbal weet. Algemeen directeur Wouter Gudde lijkt ook in het nieuwe seizoen aan het roer te blijven, maar de staf is nog niet rond en de RvC lijkt niet de beroepsspecifieke kennis te hebben om hem daarin goed te kunnen ondersteunen of corrigeren.

Dick Lukkien lijkt een verstandige keuze als hoofdtrainer en Art Langeler heeft zich bewezen als sterke man voor de jeugdopleiding, maar na het opstappen van Fledderus is de functie van technisch directeur verdwenen. Dat betekent niet dat er geen vacature meer is bij FC Groningen, want er moet nog iemand komen die zich deze zomer en daarna in Groningen met het aan- en verkoopbeleid bezig moet gaan houden.

Als de Trots van het Noorden de juiste technische man vindt om het transferbeleid te verzorgen, lijkt niets de club in de weg te staan om als één van de favorieten voor promotie de KKD in te gaan. De concurrentie is wel groot, maar met name PEC en Heracles hebben laten zien dat een club met het statuur van FC Groningen snel weer terug kan keren.

De club is ondanks de chaos redelijk rustig gebleven en dat geeft vertrouwen dat we na een jaar van voetbal op vrijdagavond alweer Eredivisie voetbal in de Euroborg gaan zien en van die gedachte kan ook jij profiteren. Kijk hier voor de beste bookmakers voor het online gokken in Nederland, zodat je in kunt zetten op directe promotie van Groningens trots, terug naar het niveau waar ze thuishoren.