Bereikbaarheid & Verkeer

Combinatie Herepoort druk met plaatsen van verticale ankers, maar wat zijn dat eigenlijk?

De aannemer van de zuidelijke ringweg is de laatste tijd druk met het plaatsen van verticale ankers in de bouwput waar straks de verdiepte ligging komt. Maar wat zijn dat en waarom hebben we ze nodig?


Leestijd: 1 minuut

Combinatie Herepoort druk met plaatsen van verticale ankers, maar wat zijn dat eigenlijk?
Combinatie Herepoort druk met plaatsen van verticale ankers, maar wat zijn dat eigenlijk?

Op de website van Aanpak Ring Zuid wordt een antwoord gegeven op die ‘Slimme Vraag’. 

Aanpak Ring Zuid: “Verticale ankers (ook wel gewi-palen genoemd) moeten voorkomen dat de constructie door het grondwater omhoog wordt gedrukt. Deze palen gaan, zoals de naam doet vermoeden, vanaf de bodem van de bouwput verticaal de grond in.”

‘Muurvast’
“Bij het plaatsen van gewi-palen wordt eerst een dubbele holle mantelbuis in de grond gebracht, door middel van boren. Vanaf de bovenkant wordt een gewi-staaf in de buis geschoven. Dat is een massieve stalen paal met een schroefdraad. Daarna wordt de mantelbuis geleidelijk weer omhoog getrokken, waarbij de vrijkomende ruimte (onder druk) wordt opgevuld met een cementmengsel (grout). Zo zit het anker ‘muurvast’ in de grond. Aan de bovenkant wordt vaak nog een ankerkop (schotel) geplaatst, voor een goede verankering aan de constructie.”

‘Tunnel op z’n plek’
“De gewi-palen die wij gebruiken, zijn circa 6 cm dik en kunnen een lengte hebben van 12 meter. Ook kunnen ze aan elkaar worden gekoppeld, waardoor ze uitermate geschikt zijn voor fundering op grote diepte. We gebruiken de gewi-ankers in de verdiepte ligging voornamelijk op locaties waar de tunnel en de grond niet zwaar genoeg zijn en dus door het grondwater omhoog gedrukt kunnen worden. De gewi-ankers houden hier de tunnel op zijn plek.”