Bereikbaarheid & Verkeer

Drukte verwacht tijdens ‘fiets naar je werk-dag’

Het wordt volgende week donderdag druk op de Groningse fietspaden en -wegen. De organisatie Nationale Fiets Projecten (NFP) organiseert dan de landelijke ‘Fiets naar je werk-dag’. Werknemers die op de donderdag de fiets naar hun werk pakken, maken kans op leuke prijzen en steunen ook nog eens een goed doel.


Leestijd: 2 minuten

Drukte verwacht tijdens ‘fiets naar je werk-dag’
Drukte verwacht tijdens ‘fiets naar je werk-dag’

Deelnemers kunnen op 22 mei hun fietsfoto op twitter zetten om te laten zien dat ze meedoen met de actie. Daarmee maken ze kans op een 3-daags arrangement in Amsterdam voor twee personen of een designfiets gemaakt van bamboe. Voor de regio Groningen-Assen worden er nog eens vijftig extra prijzen uitgereikt. Wie mee wil doen, kan zijn foto tweeten naar @Ga_slimmer onder de hashtag #fnjwd en de naam van het bedrijf.

Als minder mensen de auto naar hun werk pakken, is de stad beter bereikbaar en krijgen werknemers meer beweging. Voor werkgevers geldt dat ze hun fietsplan weer even onder de aandacht kunnen brengen. De ‘Nationale fiets naar je Werk-dag’ wordt dit jaar voor de achtste keer georganiseerd. De organisatie verwacht zo rond de tienduizend deelnemers. ‘Afgaande op voorgaande jaren hoop ik dat we dat aantal weer halen’, zegt Ellen Walet van Nationale Fiets Projecten. ‘De bedoeling is dat zoveel mogelijk mensen op de fiets stappen zodat we een flink bedrag aan het Ronald McDonalds Centre kunnen geven.’

Het doel van de dag sluit aan bij die van de organisatie Ga slimmer reizen & werken. Deze organisatie wil zoveel mogelijk auto’s uit de spits halen onder andere door mensen op de fiets of e-bike naar het werk te laten gaan. En dat werkt. Uit een tussenmeting blijkt dat het aantal autokilometers in de spits de laatste twee jaar in totaal al met 17 procent is afgenomen. Dat is onder andere te danken aan het feit dat veel werknemers bijvoorbeeld met de fiets of e-bike naar hun werk gaan carpoolen, Of besluiten thuis te werken.

De organisatie wil grote werkgevers in de regio Groningen-Assen laten profiteren van de voordelen die het reizen anders dan met de auto kan bieden. Zo maken al ruim 40.000 werknemers van verschillende grote werkgevers gebruik van diverse aantrekkelijke maatregelen en campagnes. Zo rijdt de ene werknemer twee van de vijf dagen op de fiets, maakt de ander gebruik van een zogenoemd mobiliteitsbudget en weer een ander werkt één dag in de week thuis.