Bereikbaarheid & Verkeer

Groningen Bereikbaar blikt terug: “Wat gebeurt er als je het drukste kruispunt van Noord-Nederland afsluit?”

Voor Groningen Bereikbaar was 2022 een spannend jaar, die meteen begon met de grootste klapper die het project Aanpak Ring Zuid tot nu toe had meegemaakt: Operatie Julianaplein. Want wat gebeurt er als je het drukste kruispunt van Noord-Nederland afsluit? Groningen Bereikbaar blikt terug:


Leestijd: 3 minuten

Groningen Bereikbaar blikt terug: “Wat gebeurt er als je het drukste kruispunt van Noord-Nederland afsluit?”
Groningen Bereikbaar blikt terug: “Wat gebeurt er als je het drukste kruispunt van Noord-Nederland afsluit?”

Afsluiting Julianaplein

De organisatie had een duidelijk, maar ingewikkeld doel: dagelijks 80.000 auto's van de Groningse wegen. Na maanden van voorbereiding was Groningen Bereikbaar er klaar voor, maar of het zou gaan lukken was een tweede. Van 11 februari tot 9 mei werd het Julianaplein in verschillende fases afgesloten. Dit had niet alleen gevolgen voor het verkeer op de zuidelijke ringweg, maar op al het verkeer in de stad. Bleven er teveel mensen in de auto rijden, dan was er kans op een verkeersinfarct. Samen met de bewoners, forenzen, bedrijven, onderwijsinstellingen en weggebruikers heeft Groningen Bereikbaar ervoor gezorgd dat Groningen bereikbaar bleef. Na drie maanden ligt er nu een tijdelijk Julianaplein zodat het verkeer door kan rijden tijdens de verdere werkzaamheden aan het kruispunt. 

Maar er is meer gedaan dan alleen Operatie Julianaplein, blijkt uit de terugblik van de organisatie

Acties

Groningen Bereikbaar stimuleert nieuwe en groene manieren van reizen en werken in de hele regio. Ook dit jaar zijn hier weer verschillende acties voor ingezet, zoals het gratis uitproberen van het OV, de Fietsritje Challenge die Groningers uitdaagde vaker de fiets te pakken en een cargobike die bedrijven twee weken lang gratis uit kunnen proberen. Ook de deelfietsen deden dit jaar hun intrede in de stad.

Andere werkzaamheden

Ook op andere plekken in en om de stad wordt er aan de weg gewerkt. In de zomer was de zuidelijke ringweg gedeeltelijk dicht en ook op de A28 werd gewerkt. In het najaar ging de westelijke ringweg bij het Vrijheidsplein op de schop. Ook fietsers hadden te maken met wegafsluitingen. Vanwege renovatie of andere werkzaamheden waren dit jaar onder andere de Trompbrug, de Muntingbrug en de ACM-brug een periode dicht. 

Bussen weg uit de binnenstad

Naast werkzaamheden werden dit jaar verschillende mooie mijlpalen behaald. Zo verplaatsten de bussen van de Grote Markt naar de Diepenring en kwam er bij het UMCG-Noord een nieuw busstation bij. Bij de Europaweg gingen een nieuwe toe- en afrit open en ook bij de Vondellaan kwam er een nieuwe toerit bij. Vanaf de A7 is er een nieuwe afrit naar de westelijke ringweg, waardoor het verkeer hier minder lang hoeft te wachten. 

Goud bezig!

Dit jaar waren er weer veel mensen en bedrijven goed bezig. Om die in het zonnetje te zetten deelde Groningen Bereikbaar op verschillende momenten iets lekkers uit aan reizigers die op de fiets, met het OV of via een P+R naar het werk gingen. Ook is de organisatie erg trots op de twee Groningse werkgevers die uitgeroepen werden tot beste hybride werkgevers van Nederland door mobiliteitsplatform Zo Werkt Het!

Vooruitblik 2023

Groningen Bereikbaar kan ook alvast vooruit kijken naar de werkzaamheden in het nieuwe jaar. Direct na de kerstvakantie starten een aantal werkzaamheden in de stad. Zo is van 10 januari tot 31 maart de verbinding tussen Laan Corpus den Hoorn en de westelijke ringweg (N370) dicht. De Concourslaan is bij het viaduct onder de westelijke ringweg dicht voor fietsers en voetgangers van 10 januari tot 3 februari. Op de westelijke ringweg zelf is vanaf 11 januari in beide richtingen één rijstrook beschikbaar. Daarnaast start Tennet in het nieuwe jaar met de aanleg van een hoogspanningskabel ten oosten van de binnenstad. Voor dit project zijn een aantal afsluitingen nodig. Zo is een deel van de Vrydemalaan richting de Bloemsingel vanaf 16 januari dicht. Lees hier meer over deze afsluitingen.