Bereikbaarheid & Verkeer

Groningen Bereikbaar geeft lesje reizen met het openbaar vervoer

Tijdens Operatie Ring Zuid wordt opgeroepen de auto te laten staan en in plaats daarvan met de fiets of het OV te reizen. Maar omdat lang niet iedereen ervaring heeft met reizen met de bus of trein, geeft Groningen Bereikbaar op haar website een snelle les in reizen met het openbaar vervoer.


Leestijd: 3 minuten

Hieronder het artikel van Groningen Bereikbaar:

Check een reisplanner

Voordat je met de bus of trein gaat reizen, is het goed om je reis te plannen. Je kunt bijvoorbeeld via qbuzz.nl/gd een reisadvies van deur tot deur opvragen voor reizen per bus en trein, inclusief bijbehorende kosten. Je vindt hier ook alle actuele vertrektijden. Ook andere vervoerders bieden zo’n online hulp aan om je reis te plannen: ns.nl/reisplanner en arriva.nl/reisplanner.

Betaal met een OV-chipkaart of bankpas

Je kunt je reis met de bus of de trein betalen met een OV-chipkaart. Scan deze bij het in- en uitstappen in de bus of op de paal op het treinstation. De kosten van de reis worden dan automatisch betaald. Er moet dan wel voldoende saldo of reistegoed op de kaart staan. Reis je niet zo vaak met de bus, koop dan een kaartje bij de buschauffeur. Betalen in de bus kan alleen met een pinpas. Nog makkelijker is in- en uitchecken in de trein of bus met je bankpas. Houd je pas gewoon voor de kaartlezer en je bent in- of uitgecheckt. Dit kan ook met de betaalapp op je telefoon of smartwatch. Reis je vaker met het openbaar vervoer of buiten de spits, dan is een kortingsabonnement wellicht interessant. Ga naar de website van de vervoerders voor meer informatie over de verschillende abonnementen. Wil je het ov een keer proberen, dan hebben we nu mooie aanbiedingen!

Koop online een OV-chipkaart

Een OV-chipkaart kost € 7,50. Er zijn twee soorten. Een persoonlijke OV-chipkaart bestel je via de website ov-chipkaart.nl. Bij deze kaart kun je je saldo automatisch van je bankrekening laten aanvullen. Dan weet je dus zeker dat er altijd voldoende saldo op staat. Een anonieme OV-chipkaart is te koop op stations bij kaartautomaten van NS en Arriva en verschillende verkooppunten, zoals balies van supermarkten. Deze kun je opladen via internet of een oplaadautomaat. Na het opladen van saldo is een OV-chipkaart meteen te gebruiken.

Zo reis je met de bus

Zorg ervoor dat je enkele minuten voor de vertrektijd van de bus aanwezig bent. Je herkent je bus aan het lijnnummer en de eindbestemming, voor op de bus. Als de bus aan komt rijden, steek je je hand op. De chauffeur weet dan dat je mee wilt. Als het donker is, kun je het verlichte scherm van je mobiele telefoon laten zien. Na het instappen kun je inchecken bij een kaartlezer. Deze is bij elke deur te vinden. Of koop met de pin een kaartje bij de chauffeur. Onderweg zie je op beeldschermen in de bus wat de volgende halte is. Wil je hier uitstappen? Druk dan op de rode stopknop. Vergeet bij het uitstappen niet uit te checken bij de kaartlezer.

Zo reis je met de trein

Zoek op het station eerst een incheckpaal om met je OV-chipkaart of bankpas in te checken. Let op: in het Noorden rijden treinen van zowel NS als van Arriva. Ledere vervoerder heeft eigen incheckpalen, kies dus de juiste paal! Op het station vind je beeldschermen waarop staat hoe laat de trein vertrekt, bij welke stations hij stopt en vanaf welk perron je trein vertrekt. Vergeet op je eindhalte niet uit te checken. Let op: als je overstapt van de NS naar Arriva, check dan eerst uit bij de NS en daarna opnieuw weer in bij Arriva. Dat geldt andersom natuurlijk ook.