Bereikbaarheid & Verkeer

Hoe maak je betonnen kunstwerken onder viaducten? 

Op een aantal plekken onder de zuidelijke ringweg kun je ze bewonderen: betonnen kunstwerken die niet alleen de stad mooier maken, maar ook de rijke geschiedenis ervan laten zien. Maar hoe worden ze eigenlijk gemaakt?


Leestijd: 2 minuten

Foto | Raymond Bos / Aanpak Ring Zuid
Foto | Raymond Bos / Aanpak Ring Zuid

Het kiezen van de juiste afbeelding

De creatie van betonkunst begint met een belangrijke stap: het kiezen van de juiste afbeelding. Hierbij houden we rekening met de omgeving en historie van de omgeving. Zo zie je bijvoorbeeld onder het viaduct Europaplein een mooie herinnering aan de winst van de KNVB Beker door FC Groningen in 2015. En brengt de afbeelding onder het viaduct aan de Paterswoldseweg je terug naar de bevrijding in 1945.

Het vormen van de afbeelding

Na het kiezen van de juiste afbeelding is het tijd om naar de fabriek te gaan waar de betonnen panelen gemaakt worden. De fabrikant maakt gebruik van een speciale techniek om de afbeelding zichtbaar te maken.

Voor het aanbrengen van de afbeeldingen op het beton, wordt een speciale folie met betonvertrager gebruikt, waardoor het beton op die plek langzamer uithardt. Zodra het paneel is uitgehard, wordt het schoongespoten met een hogedrukreiniger. Dit onthult het patroon van de afbeelding en brengt het kunstwerk echt tot leven.

Beschermen en plaatsen van het kunstwerk

De laatste stap is het aanbrengen van een speciale coating op het kunstwerk. Deze coating zorgt ervoor dat de afbeelding schoongemaakt kan worden wanneer deze vuil wordt of door graffiti wordt aangetast. Maar dit proces brengt ook uitdagingen met zich mee, aangezien het krachtige water van de hogedrukreiniger steeds een klein laagje van de afbeelding kan wegnemen. Als alle panelen klaar zijn, wordt het kunstwerk in losse panelen naar de locatie vervoerd en daar met behulp van een kraan bevestigd.

Een unieke beleving

Het maken van betonnen kunstwerken is een bijzonder proces waarin verschillende technieken, vakmanschap en creativiteit samenkomen. Deze kunstwerken maken de stad niet alleen een stukje mooier, maar vertellen ook verhalen over de historie van de stad. Of je nu inwoner bent of bezoeker, de betonnen kunstwerken laten je de stad op een unieke manier beleven!