Bereikbaarheid & Verkeer

Oostzijde A28 deze zomer definitief ingericht

Deze zomer wordt er hard gewerkt aan de oostzijde van de A28 tussen Groningen en Haren. Voordat in het laatste weekend van augustus de nieuwe weg kan worden geasfalteerd, moet er nog het een en andere gebeuren. Daarom heeft het auto verkeer vanaf Haren/Assen richting stad deze zomer slechts één rijstrook beschikbaar. De afrit Groningen-Zuid is afgesloten.


Leestijd: 2 minuten

Impressie van de toekomstige A28, gezien vanuit het noorden. Afbeelding | Aanpak Ring Zuid
Impressie van de toekomstige A28, gezien vanuit het noorden. Afbeelding | Aanpak Ring Zuid

Vorige zomer is de westzijde van de A28 definitief ingericht. Deze zomer is de oostzijde van de weg aan de beurt. Dat is dus de rijbaan voor het verkeer richting de stad. Er wordt hoofdzakelijk tussen afrit 39 Groningen-Zuid en afrit Centrum (Brailleweg) gewerkt. Dit stuk van de A28 wordt definitief ingericht.

Eerst wordt het asfalt weg gefreesd en worden de tijdelijke barriers (lage tussenmuurtjes) verwijderd. Daarna worden er kabels en leidingen verlegd en voorbereidingen getroffen voor het plaatsen van groenschermen. De oude lichtmasten worden vervangen door nieuwe en er komen buispalen voor een nieuwe portaal. Als laatste wordt er nieuw asfalt met markeringen aangebracht en worden er nieuwe barriers geplaatst.

Overlast voor omwonenden

Omwonenden kunnen overlast ondervinden van de werkzaamheden, zoals het geluid van machines en het intrillen van funderingsschermen. De meeste werkzaamheden zijn op doordeweekse dagen en tussen 7 uur en 19 uur. De direct omwonenden hebben een brief gekregen met meer informatie over de werkzaamheden en de overlast.

Afrit en oprit dicht

De af- en oprit bij Groningen-Zuid (Van Ketwich Verschuurlaan) wordt van 10 juli tot 11 augustus gebruikt als tijdelijke rijstrook voor het verkeer de stad in. Vanwege de veiligheid heeft deze tijdelijke rijstrook geen aansluiting op de Van Ketwich Verschuurlaan. Het verkeer vanuit Haren/Assen kan in deze periode dus bij de afrit niet afslaan naar de Van Ketwich Verschuurlaan, en het verkeer op de Van Ketwich Verschuurlaan kan niet de oprit richting het Julianaplein nemen.

Vanwege de tijdelijke rijstrook is op de Van Ketwich Verschuurlaan de onderdoorgang van de A28 dicht voor alle verkeer. Dit is van zondagavond 9 juli 22 uur tot en met zaterdagochtend 11 augustus 6 uur.

Aan de westzijde van de A28 blijven bij Groningen Zuid de afrit (voor verkeer vanaf het Julianaplein) en de oprit (voor verkeer vanaf de Van Ketwich Verschuurlaan) wel open.