Bereikbaarheid & Verkeer

Rij de file voorbij via P+R Leek

Wil je wel met de auto naar Groningen, maar liever niet in de stad rijden en daar op zoek moeten naar een parkeerplek? Gebruik dan eens een P+R-terrein, adviseert Groningen Bereikbaar. Kom je uit de richting van Drachten, dan kun je kiezen. Langs de A7 zijn er namelijk twee: bij Hoogkerk en bij Leek. De P+R bij Leek is vooral handig als het druk op de weg is, want in de bus rij je de file voorbij.


Leestijd: 2 minuten

P+R Leek: voordelig en snel

P+R Leek ligt direct naast de A7 en heeft 200 parkeerplekken. De P+R is makkelijk te bereiken via afrit 34 (Leek). Je parkeert hier gratis en stapt snel in een van de vele bussen richting de stad. In de ochtend- en avondspits rijdt lijn 3 hier vier tot zes keer per uur langs. In iets meer dan 20 minuten brengt de bus je naar het hoofdstation van Groningen. Ook als er een file staat, want de bus mag via de vluchtstrook de file voorbij rijden. Buslijnen 85, en 133 rijden ook via deze P+R naar de stad, dus keuze genoeg. Op de website van Qbuzz kun je je reis plannen.

Een retourtje kost 6 euro voor maximaal vijf personen. Als je alleen reist, is het voordeliger om met je OV-chipkaart of je bankpas in- en uit te checken. Of met je mobiel, als deze voor contactloos betalen is gekoppeld aan een betaalpas of creditcard. Dus ook met Apple Pay of Google Wallet.

Hoe gebruik ik een P+R?

  • Je parkeert gratis je auto op een van de zeven P+R-terreinen bij de stad Groningen. Op alle P+R’s zijn ook fietsenstallingen aanwezig.
  • Je wandelt naar de bushalte waar de bus richting Groningen vertrekt. In de ochtend- en avondspits komt er meestal binnen tien minuten een bus. Op de digitale panelen zie je over hoeveel minuten de bus komt. Tip: zoek van tevoren op de website QBuzz de bustijden op.
  • Nadat je de buschauffeur hebt gegroet, houd je de OV-chipkaart of je bankpas tegen de kaartlezer. Nu ben je ingecheckt.
  • Ben je in de buurt van je eindhalte? Druk dan op de rode stopknop. Dan weet de chauffeur dat je wilt uitstappen. Houd bij het uitstappen je OV-chipkaart of betaalpas opnieuw tegen de kaartlezer. De reiskosten worden automatisch afgeschreven.

Fietsen vanaf de P+R

Liever op de fiets richting de stad? Dat kan ook. Neem je eigen (vouw)fiets mee in de auto. Op de P+R’s van Haren, Hoogkerk. Kardinge, Meerstad en Reitdiep kun je een elektrische deelfiets huren. Meer informatie over de P+R-terreinen vind je hier.