Bereikbaarheid & Verkeer

's Lands beste hybride werkgever deel 1: Harrier

Harrier accountancy-bedrijfsadvies in Groningen is 14 juni verkozen tot de beste Hybride Werkgever van het land in de categorie van 0 tot 20 medewerkers. Of ze het aan hadden zien komen? “Nou, wellicht een klein beetje”, geeft Sanne Marissen van Harrier eerlijk toe. “Want we wisten dat we op dit vlak goed bezig zijn: we doen er alles aan om hybride werken zo aantrekkelijk mogelijk te maken.”


Leestijd: 4 minuten

's Lands beste hybride werkgever deel 1: Harrier
's Lands beste hybride werkgever deel 1: Harrier

En daar was de jury van het landelijke mobiliteitsplatform Zo Werkt Het het dus overduidelijk mee eens. Nadat Harrier eerder al tot Beste Hybride Werkgever van de regio Groningen was benoemd, werden eigenaren Harry en Henriette Marissen op dinsdag 14 juni ook nog eens tot landelijke winnaar uitgeroepen. Samen met zorgverzekeraar Menzis overigens, die er met de prijs vandoor ging in de categorie meer dan 200 medewerkers.

Blijvertje

Hybride werken deed al in het prille begin van de coronacrisis zijn intrede bij Harrier: per 1 juli van vorig jaar riep Harrier accountancy-bedrijfsadvies nieuwe arbeidsvoorwaarden in het leven die thuiswerken voor de eigen medewerkers zo aantrekkelijk mogelijk moeten maken. Inmiddels is wel duidelijk: het hybride werken bevalt zo goed dat het een blijvertje is en het zelfs officieel is vastgelegd in de bedrijfsvoering.

Medewerkers van Harrier mogen zelf kiezen of ze thuis werken of op kantoor. Om het thuiswerken zo aantrekkelijk mogelijk te maken krijgen alle medewerkers een vergoeding van 40 euro per maand (‘fiscaal aftrekbaar’, tipt Sanne nog) voor de kosten van een goede en stabiele internetverbinding. En ook hebben alle veertien medewerkers een laptop met een extra beveiligde omgeving gekregen. “Alle medewerkers mochten bovendien zelf aangeven waar ze daarnaast nog behoefte aan hadden, zoals een bureaustoel of een goed beeldscherm.”

En dan is er ook nog het mobiliteitsbudget, eveneens voor elk personeelslid. Dat bedraagt maximaal 600 euro afhankelijk van de functie en of iemand in deeltijd of fulltime werkt. Het geld is bedoeld voor het bekostigen van alle vormen van mobiliteit: de aanschaf van een elektrische fiets, openbaar vervoer of de huur van een deelfiets, maar ook als vergoeding voor thuiswerken of woon-werkverkeer met de eigen auto. “Met deze aanpak kan de medewerker zelf voor zijn meest optimale mobiliteitsoplossingen kiezen”, stelt Marissen. “Duurzame keuzes leiden tot een hogere netto vergoeding en dat maakt het dus ook financieel aantrekkelijk.” Voor het bezoek van klanten kan gebruik worden gemaakt van een elektrische deelauto. Deze rijdt volledig op eigen zonnestroom.

Gezamenlijke dagstart

Om de lijnen toch zo kort mogelijk te houden is er élke dag een gezamenlijke start van de dag. Dit gebeurt vanzelfsprekend hybride. De medewerkers die thuiswerken nemen online deel, en de medewerkers op kantoor zitten aan een grote vergadertafel. “We nemen dan de openstaande taken door, maar ook de gebeurtenissen van alledag. Zo blijven we volledig met elkaar in verbinding staan”, vertelt Sanne over de dagstart. Los van het gezamenlijke begin van de dag is er eens in de twee weken ‘The Best Day at the Office’. “Die dag is in principe iedereen aanwezig en maken we er echt een feestje van”, schetst Sanne. “Er wordt gezorgd voor een lekkere lunch, we organiseren creatieve en informatieve sessies en de dag wordt afgesloten met een borrel.”

De jury prees onder andere het feit dat Harrier in het hybride-beleid ook aan de jongere werknemers heeft gedacht. Immers, als je kleiner of nog op kamers woont, is thuiswerken niet altijd even prettig. “Wie wil, is altijd welkom op kantoor, desnoods fulltime. We hebben groot pand, dus ook middenin in de pandemie was het geen probleem als sommige mensen elke dag naar kantoor wilden.”

Flexibiliteit is dan ook het toverwoord bij Harrier. “Het liefst zien we wel dat mensen minimaal de helft van de tijd op kantoor aanwezig zijn, maar dat is niet in beton gegoten hoor. Er zijn medewerkers die gewoon liever wat vaker thuis werken en anderen zitten juist weer liever zoveel mogelijk op kantoor. Het is allemaal geen probleem: we merken juist dat die flexibiliteit enorm gewaardeerd wordt.”

Met het hybride werken snijdt het mes aan meerdere kanten, vinden ze bij Harrier. Het zorgt voor minder drukte op de weg, minder reiskosten en -tijd en ook minder CO2-uitstoot, somt Sanne op. “Maar daarnaast werken we effectiever en gerichter samen, waardoor we als team sneller groeien. En dat merken onze klanten.”

Groningse winnaars

Na het succes van de (Thuis)werkgever van het jaar award van vorig jaar, is mobiliteitsplatform Zo Werkt Het dit jaar op zoek gegaan naar de beste hybride werkgevers van Nederland. Bij de uitreiking op dinsdag 14 juni vielen maar liefst twee Groningse werkgevers in de prijzen. Harrier accountancy-bedrijfsadvies en zorgverzekeraar Menzis ontvingen de eervolle titel beste Hybride Werkgever van het Jaar. Samen met telecombedrijf Voys werden ze eerder al verkozen tot regionale winnaars. Binnenkort volgt het interview met de andere Groningse winnaar: Menzis.