Bereikbaarheid & Verkeer

Veel werkzaamheden en afsluitingen tussen Hoogkerk en het Julianaplein

Tussen 10 juli en 4 september 2023 zijn er veel werkzaamheden en afsluitingen tussen Hoogkerk en het Julianaplein. Er wordt in die periode onder andere gewerkt aan de definitieve inrichting van de A7/N7 tussen Hoogkerk en het Vrijheidsplein. Hieronder een overzicht van alle werkzaamheden en afsluitingen in dit gebied.


Leestijd: 2 minuten

Van Julianaplein naar Ring West (tot 17 juli)

Het Vrijheidsplein, het verkeersplein bij de Gasunie, wordt volledig omgebouwd. Sinds eind maart wordt hier gewerkt aan de bouw van de nieuwe verbindingsboog voor verkeer vanaf Julianaplein naar Ring West. Op dit moment wordt er hard gewerkt aan het inrichten van de weg en het aanbrengen van de rode siersteenstrips. Daarna wordt de nieuwe boog aangesloten op de westelijke ringweg. Op 17 juli gaat de verbindingsboog open.

Ring West: afrit 18 Zeeheldenbuurt (tot 17 juli)

Op de westelijke ringweg kun je tot 17 juli niet de afrit naar de Peizerweg nemen. De afsluiting van de afrit is nodig voor het bouwverkeer dat nodig is voor het uitvoeren van herstelwerkzaamheden aan de nieuwe weg.

A7-afrit 36 Groningen-West naar Laan Corpus den Hoorn en Martini Ziekenhuis (tot 4 september)

Kom je vanaf Hoogkerk/Drachten over de A7 naar de stad Groningen, dan kun je deze zomer niet afrit 36 naar Groningen-West nemen. De zuidelijke rijbaan wordt hier opnieuw ingericht. Het opnieuw inrichten van de afrit bestaat uit verschillende werkzaamheden. Eerst werd de oude afrit deels verwijderd. Op dit moment worden eps-blokken (piepschuim) aangebracht om de weg te verhogen. Na het verhogen van de weg kan de riolering worden aangebracht. Daarna wordt de afrit weer terug gebouwd en worden barriers (tussenmuurtjes) en geleiderails geplaatst. Vervolgens worden de definitieve lichtmasten en bebording weer geplaatst. Tot slot wordt het asfalt en de belijning aangebracht. Begin september wordt de heringerichte afrit in gebruik genomen.

A7-afrit 36 Groningen-West naar Ring West (van 10 juli tot 4 september)

Verkeer vanaf Hoogkerk/Drachten kan in deze periode niet direct naar de westelijke ringweg rijden. Deze afrit is dicht omdat het bouwverkeer deze ruimte nodig heeft voor de werkzaamheden aan afrit 36 Groningen-West richting Laan Corpus den Hoorn en Martini Ziekenhuis. Al het verkeer vanuit Drachten komt in deze periode dus op het Julianaplein uit.

Oprit Hoogkerk naar Groningen (11 augustus tot 1 september)

Drie weken lang kan het autoverkeer vanaf Hoogkerk niet de A7 oprijden. Aan het viaduct over de busbaan wordt gewerkt aan het herstellen van oude brandschade. Eerder werd de oprit hier ook al voor afgesloten, maar er bleek nog meer schade te zijn. Het herstellen van de schade is nodig om een langere levensduur van de weg te garanderen.

A7: één rijstrook van Groningen-West tot Hoogkerk (van 14 augustus tot 2 september)

Het autoverkeer dat de stad uitgaat richting Hoogkerk/Drachten heeft deze periode één rijstrook minder. Dit heeft te maken met de aanleg van de nieuwe verbindingsboog vanaf Ring West. Met deze boog rijdt het verkeer straks vanaf de westelijke ringweg direct de A7 richting Hoogkerk/Drachten op. Het verkeer hoeft dan niet meer via de dubbele rotonde bij Corpus den Hoorn/Stadspark.

Weten waar je nog langs kunt met de auto? Bekijk alle afsluitingen op de pagina Wat is dicht? van Aanpak Ring Zuid.