Toen in 1998 de vijf pijpen van de Hunzecentrale werden neergehaald, werd dat rechtstreeks uitgezonden op TV Noord. Het tekent hoe belangrijk deze ranke schoorstenen voor de inwoners van de stad waren. Wie Groningen naderde vanuit het oosten of het zuiden, zag de kenmerkende vijf pijpen vaak al eerder dan de Martinitoren.
De Hunzecentrale is een van de onderwerpen die onder de nieuwe viaducten van de zuidelijke ringweg worden afgebeeld. Aan de andere zijde van het viaduct over de Europaweg is een foto zichtbaar van spelers van FC Groningen na het winnen van de KNVB Beker in 2015.
Eerder al zijn twee historische afbeeldingen van de stad verschenen onder het viaduct bij de Brailleweg. De afbeeldingen vullen de hele breedte van het viaduct. Bij de Europaweg betekent dit dat ze ruim veertig meter breed zijn en zo'n vijf meter hoog. De afbeeldingen bestaan uit betonnen panelen met daarop donkere strepen. Je moet enigszins op afstand staan om te zien wat de strepen voorstellen.
De Hunzecentrale was een elektriciteitscentrale die een groot deel van de stad van stroom voorzag. Hij werd gebouwd begin jaren zestig. De centrale bestond uit vijf opwekkingseenheden en vijf schoorstenen die maar liefst 121 meter hoog waren. Ter vergelijking: de Martinitoren is 97 meter hoog. Aanvankelijk werd de Hunzecentrale op steenkool gestookt, maar in de jaren zeventig werd de centrale verbouwd tot de eerste gasgestookte elektriciteitscentrale van Nederland.
Erg lang is de elektriciteitscentrale niet in bedrijf geweest. Door de groeiende vraag naar energie was de capaciteit van de centrale al gauw niet meer toereikend. In 1976 ging in de Eemshaven de Eemscentrale open, die veel meer stroom kon leveren. Daarom werd in 1982 één van de vijf opwekkingseenheden van de Hunzecentrale uitgeschakeld. Halverwege de jaren negentig werden ook de overige vier eenheden buiten bedrijf gesteld. Op 25 april 1998, na nog geen veertig jaar dienst, werden de vijf schoorsteenpijpen van de Hunzecentrale met behulp van springstoffen opgeblazen. Op het spektakel kwamen duizenden mensen af.
Op de plaats van de Hunzecentrale, het Europapark, verrezen na de eeuwwisseling de kantoren van Menzis en Ziggo en het stadion van FC Groningen. Ook kwamen er appartementencomplexen die met hun naam nog aan het verleden herinneren, zoals de Stoker en de Brander en later ook Hete Kolen. Sinds een aantal jaren staan er ook gezinswoningen. Vlak bij de plek waar de Hunzecentrale heeft gestaan, komt de oostelijke uitgang van de verdiepte ligging.