Economie

Ondernemersorganisaties: ‘Goed dat compensatiepakket wordt doorgetrokken in Q1’

“Goed is dat het compensatiepakket wordt doorgetrokken en ondernemers voor de komende maanden in elk geval die zekerheid hebben.” Dat melden ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland in een reactie op het verlengen van de coronamaatregelen. De ondernemersorganisaties zijn samen met de vakbonden in overleg met het kabinet over een plan hoe de komende anderhalf jaar samen te leven met het virus zonder telkens in lockdown te hoeven. “Dit is belangrijker dan ooit, want veel ondernemers houden het zo niet veel langer vol.”


Leestijd: 2 minuten

Ondernemersorganisaties: ‘Goed dat compensatiepakket wordt doorgetrokken in Q1’
Ondernemersorganisaties: ‘Goed dat compensatiepakket wordt doorgetrokken in Q1’

“Al komt verlenging van de maatregelen door de nieuwe variant niet onverwacht, voor de horeca is het missen van de kerst nog eens een extra aderlating”, aldus VNO-NCW en MKB-Nederland. “Voor winkels vergroten de aangescherpte sluitingstijden juist in deze periode soms ook de druk op de uren dat ze wel open zijn, terwijl ze met langere openingstijden bezoekers beter kunnen spreiden.”

Compensatie logisch

De ondernemersorganisaties vinden het logisch dat het compensatiepakket wordt doorgetrokken naar het eerste kwartaal van 2022. Ze wijzen er daarbij wel op dat het voor ondernemers in de zwaarst getroffen sectoren financieel steeds moeilijker wordt, omdat maar een deel van de kosten wordt vergoed. “Steeds meer ondernemers zijn door hun eigen vermogen heen en de schulden nemen toe. De rek is eruit.” Ook vragen ze het kabinet goed te bezien of compensatie voor zelfstandigen via de bijzondere bijstand ‘light’ wel toegankelijk genoeg is.  

Plan voor deze en volgende winter

De ondernemersorganisaties zijn inmiddels samen met de vakbeweging in overleg met de departementen van SZW, VWS en EZK over een plan om beter samen te leven met het virus en steeds nieuwe lockdowns te voorkomen. “Dit is van het grootste belang, want ondernemers en samenleving trekken het zo niet meer. We moeten verdere polarisatie voorkomen en af van de maatregelen die steeds opnieuw delen van de samenleving platleggen.”

Sluiting scholen raakt werkenden

Gezien het aantal besmettingen in het basisonderwijs hebben VNO-NCW en MKB-Nederland er op  zich begrip voor dat de kerstvakantie daar een week eerder begint. Tegelijk wijzen ze op de problemen die dit voor werkende ouders kan opleveren, juist in deze drukke tijd van het jaar. 

Vaccineren en basisregels

De ondernemersorganisaties vinden het een goede zaak dat VWS de boostercampagne flink versnelt, waardoor iedereen vanaf 18 jaar die dat wil eind januari opnieuw gevaccineerd is. VNO-NCW en MKB-Nederland schrijven deze week al hun leden aan met een handreiking voor ondernemers om het gesprek met medewerkers aan te gaan over vaccineren. In dat schrijven staat ook informatie over prikken zonder afspraak, maatwerk voor ondernemers en het belang van het naleven van de basisregels.