Economie

Partnerbijdrage

3 tips om je minder alleen te voelen

Veel mensen denken bij eenzaamheid aan ouderen. Dat probleem is groot, maar ook een jongere groep mensen voelt zich regelmatig alleen. Ken jij dat ook? Om niet in eenzaamheid te vervallen kun je daar zelf iets aan doen.


Leestijd: 2 minuten

3 tips om je minder alleen te voelen
3 tips om je minder alleen te voelen

We weten allemaal wel dat als we nog in de kleine kinderen zitten en regelmatig met een luiertas op pad moeten, we voldoende aanspraak hebben. Vooral als de kinderen wat groter en ouder worden, we af en aan rijden naar sportclubs en muzieklessen, hebben we nauwelijks tijd om ons alleen te voelen.

Ook als de kinderen naar school gaan en je dagelijks de schooltas vult me broodbakjes en drinkflesjes zitten we eveneens nog midden in de gezinshectiek. En tref je veel mensen via schoolactiviteiten, op het schoolplein of bij die eerdergenoemde clubjes.

Voor veel mensen verandert dat als de kinderen het huis uit gaan. Ineens wordt het stil in huis. Niet iedereen zit daarmee, sommigen ouders zien het als een nieuwverworven vrijheid en genieten ervan. Een aantal mensen voelt dat echter niet. Zij gaan zich meer en meer alleen voelen en voor je het weet licht eenzaamheid op de loer.

Creëer een eigen plek

Op zo’n moment wordt aangeraden in ieder geval je eigen huis gezellig te maken. Dat betekent dat die kinderkamer(s) best mag worden omgetoverd tot een eigen hobbykamer of een kamer om yoga in te doen. Het komt erop neer dat je zo’n kamer je eigen maakt. Dat geeft een veel beter gevoel dan een leegstaande kamer met oude rommel van de kinderen. Maak je huis weer persoonlijk.

Een ander voorstel is om regelmatig mensen te benaderen door ze een kaartje te schrijven. Wacht niet op het ontvangen ervan. Ga zelf aan de slag. Zelfs brieven schrijven is weer aan een opmars bezig. Vergeet het e-mailen, schrijf! Het kan een heerlijke bezigheid zijn waarbij je als het ware al in contact bent, vervolgens maak je met je rugzak of heuptas heren een wandelingetje richting de brievenbus. Verwacht niets, geniet van het schrijven op zich.

Online contact maken is natuurlijk helemaal van deze tijd. Schroom niet om te FaceTimen. Dat is heel anders dan louter telefoneren. Als je iemand in beeld ziet, maak je veel meer en directer contact. Je ziet de gezichtsuitdrukking en de omgeving waarin iemand zich bevindt. Dat geeft een heel ander gevoel.