Economie

Partnerbijdrage

Aan een thuis schooldag zit ook een einde

Je had er niet voor niets voor gekozen om geen juf te worden. Het is gewoon niet aan jou besteed. Maar met de coronaperikelen heb je ineens geen keuze. Je kind gaat even niet naar school en van jou als ouder wordt verwacht dat je je kind ondersteund en lesgeeft. Elke school heeft andere eisen en natuurlijk ligt het slagen van de thuisopdrachten ook aan jou en je kind. Maar hoe je het ook bekijkt, het leven van jou maar ook van je kind is drastisch veranderd. Tijd dus voor tips en trics om de thuisschool leuk en relaxt te maken.


Leestijd: 3 minuten

Aan een thuis schooldag zit ook een einde
Aan een thuis schooldag zit ook een einde

Bedenk allereerst dat er in deze nieuwe situatie voor jullie beide ook een aantal stressfactoren verdwenen zijn. Je hoeft nu niet meer dagelijks je kind voor dag en dauw uit bed te krijgen, alle lunchtrommels op tijd klaar te hebben en gestrest in de file naar je werk te staan. Daarbij kun je met dit mooie weer ook meer van de zon genieten. Want hey… aan jouw thuiswerkdag en aan de thuisschooldag zit natuurlijk ook een einde!

Waarschijnlijk mis je de volwassen gesprekken met collega’s maar bedenk, je kind mist zijn schoolvrienden. Als je beseft dat je eigenlijk samen in hetzelfde schuitje zit, is het makkelijker om samen naar oplossingen te zoeken om niet gillend gek te worden van elkaar. En weet, er zijn genoeg zonnige kanten aan deze periode.

Nu je niet meer naar school en naar je werk hoeft, kun je de wekker later dan anders zetten. Zorg wel dat je de timer zo zet dat je rustig de dag kunt opstarten en samen kunt ontbijten. Door in de ochtend of de dag ervoor je planning goed door te nemen, creëer je tevens rust en weet je waar je aan toe bent. Bedenk wel dat kleinere kinderen herhaling nodig hebben. Maak eventueel een schriftje of bord waar je de klok kunt tekenen en of je kind mag storen, werkjes moet doen, mag spelen of tv mag kijken. Zo hoeft het niet de hele dag alles aan je te vragen en ben je vanzelf minder geïrriteerd.

Door elke dag een leuk momentje te plannen, heb je beide iets om naar uit te kijken. Denk aan samen een spelletjes doen maar ook samen tijdens de middagpauze gaan picknicken. In de ochtend kun je dan al een lunch klaarmaken en klaarzetten in je rugtas heren. Denk daarbij ook aan een kleed, bordjes en zonnebrandcrème. Of je nu gaat picknicken in je eigen tuin, op het balkon of in het parkje om de hoek, het resultaat is hetzelfde. Je bent even uit je school/werkplek, hebt even aandacht voor elkaar en door dat buiten te doen, kun je je in de middag je beter concentreren.

Ook als je thuis les krijgt, hoef je altijd op een zelfde plek te gaan zitten. Door de afwisseling, kan je kind het ene project afsluiten en het volgende starten. Ook buiten zitten is daarbij een goed plan. Het zonlicht dat je opvangt is goed voor zowel jou als je kind. Zonlicht verhoogt de serotine (het gelukshormoon) en zorgt ervoor dat melatonine in je lichaam afgebroken wordt. Dat laatste is het stofje waar je slaperig van wordt. Nu snap je gelijk waarom je in de zomer meer energie hebt. Met deze aanpak kun je het dus langer volhouden om ergens mee bezig te zijn. En als je dan ook nog weet dat je hierdoor minder trek krijgt in ongezond eten, heb je een hele goede reden dus om af en toe buiten te zitten.

Nu je kind geen bel hoort en de deur niet letterlijk achter zich dicht kan doen, is het belangrijk om er voor te zorgen dat het de schooldag wel kan afsluiten. Hoe? Dat is makkelijker dan je denkt. Ken je het flexwerken?  In plaats van een flex werktas creëer je een flex schooltas. Neem de rugzak van je kind of koop samen online een nieuwe hippe Eastpak rugzak. Daarin stop je alles wat je kind nodig heeft voor de schooldag. Is je kind klaar met school, alles weer in de tas en de tas opzij! Zo komt er een goed einde aan de schooldag en kan het spelen beginnen.