Economie

Aangevaren Gerrit Krolbrug naar Rusthoven voor onderzoek

De aangevaren Gerrit Krolbrug wordt begin september op een ponton gezet. De brug wordt vervolgens naar de werf van Rusthoven in de stad gevaren. Daar wordt gekeken of de brug kan worden gerepareerd. Dat maakt Rijkswaterstaat bekend.


Leestijd: 1 minuut

Vanaf 16 augustus worden voorbereidingen getroffen om de brug uit het water te tillen. Dat gebeurt in het weekend van 4 en 5 september. De vaste loop- en fietsbruggen zijn dat weekend gestremd. Fietsers en voetgangers worden omgeleid.

Nader onderzoek
Nadat de Gerrit Krolbrug in de nacht van zaterdag 15 mei 2021 werd aangevaren, bleek de brug dusdanig beschadigd dat deze niet meer dicht kon. Door het beweegbare deel van de brug naar de kant te schuiven werd de vaarweg weer toegankelijk gemaakt voor het scheepvaartverkeer. Om te kunnen bepalen of het beweegbare deel van de Gerrit Krolbrug hersteld kan worden, is nader onderzoek nodig. 

Dit onderzoek is niet mogelijk op de huidige locatie. Daarom worden de brugdelen in het weekend van 28/29 en 4/5 september opgetild en over het water naar de werf van Rusthoven vervoerd. Vanaf maandag 16 augustus worden er diverse voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd. Hiervan hebben de fietsers en voetgangers geen last.

Omleidingsroutes
Sinds de aanvaring kan het autoverkeer geen gebruik meer maken van de Gerrit Krolbrug om het Van Starkenborghkanaal te passeren. Dat verkeer wordt via diverse routes omgeleid. 

De hoge vaste fiets-loopbruggen zijn onbeschadigd gebleven en nog steeds in gebruik. Tijdens de uithijswerkzaamheden op zaterdag 4 september en zondag 5 september zijn echter ook de fiets-loopbruggen gestremd. Dit is noodzakelijk vanwege de veiligheid van de gebruikers en het werkpersoneel. Daarom gelden er in dit weekend ook omleidingsroutes voor fietsers en voetgangers die met borden in de stad zijn aangegeven. Ook tijdens deze korte volledige stremming is het voor minder validen mogelijk om via een gratis shuttlebus aan de andere kant van het kanaal te komen. De gemeente Groningen heeft vanaf eind juli adviesroutes geplaatst om te grote drukte voor de fietsbruggen bij de start van het schooljaar te voorkomen.