Economie

Partnerbijdrage

ABN AMRO: Huizenprijzen dalen nog 10% verder

De huizenprijzen zijn al zakkende, maar de afkoeling zal in zowel 2023 als in 2024 nog verder doorgaan. ABN AMRO verwacht namelijk dat de huizenprijzen de komende twee jaar met nog eens 10% zal zakken.

Uit de nieuwe Woningmarktmonitor van ABN AMRO blijkt dat de huizenmarkt nog steeds fors onder druk staat. ABN AMRO voorspelt dat de huizenprijzen dit jaar met 6% en in 2024 met nog eens 4% zullen dalen.


Leestijd: 1 minuut

ABN AMRO: Huizenprijzen dalen nog 10% verder
ABN AMRO: Huizenprijzen dalen nog 10% verder

Lagere maximale hypotheek

“Dit komt doordat de hypotheekrente flink is gestegen en consumenten minder geld te besteden hebben door de hoge inflatie. De inkomens stijgen niet hard genoeg om compensatie te bieden”, aldus Philip Bokeloh, senior econoom van ABN AMRO. Uiteindelijk zullen potentiële huizenkopers een minder hoge maximale hypotheek kunnen krijgen. Huizenprijzen zullen dus moeten dalen, voordat kopers een nieuwe woning kunnen betalen.

Afwachtende houding

De dalende huizenprijzen hebben als gevolg dat potentiële kopers een afwachtende houding aannemen. Huizenbezitters zetten wel vaker hun huis te koop, maar de verkoop van het huis duurt langer. Kopers worden kritischer want ze hebben meer keuze en meer tijd om te kiezen.

Woningen met een groen energielabel leveren bij verkoop meer op en worden bovendien makkelijker verkocht. Door de hoge energieprijzen is er meer vraag naar hypotheken om een woning te verduurzamen, zoals het aanbrengen van isolatie en het plaatsen van zonnepanelen.

5% minder woningaankopen in 2023

Uiteindelijk worden er minder huizen verkocht dan verwacht. “Wij voorspellen dat het aantal verkochte woningen dit jaar zal dalen met 5%. In 2024 zal de interesse om een huis te kopen weer groeien en verwachten we dat de woningaankopen zullen gaan stijgen met 2,5%,” aldus Bokeloh.

NHG-kostengrens

Dankzij de verhoging van de NHG-kostengrens naar € 405.000 kunnen vanaf dit jaar weer meer mensen gebruik maken van de NHG-regeling. Deze regeling verzekert tegen het risico van restschuld bij gedwongen woningverkoop. Hier staat wel tegenover dat NHG scherper let op erfpacht- en kortingsconstructies.