Economie

Airport Eelde kan dagelijks 20 vluchten Schiphol overnemen

Groningen Airport Eelde heeft voldoende capaciteit om de komende tijd tot twintig vluchten per dag over te nemen van Schiphol. Dat meldt RTV Noord.


Leestijd: 1 minuut

Directeur Meiltje de Groot liet onlangs aan RTV Noord weten in gesprek te zijn met Schiphol en de luchtvaartmaatschappijen over het overnemen van vluchten. Schiphol wil vanwege de grote drukte op de luchthaven onder meer vluchten verplaatsen naar regionale vliegvelden. De gesprekken kenden een moeizame start, omdat maatschappijen vasthouden aan hun slots op Schiphol en bang zijn die kwijt te raken. Eerdere oproepen om vluchten te verplaatsen hebben vanuit Schiphol niet tot concrete actie geleid. Dat zou te veel planning kosten.

Er zijn nog geen concrete toezeggingen gedaan door luchtvaartmaatschappijen. “Voor het zomerseizoen kunnen we makkelijk opschalen als we het een beetje tijdig weten”, zegt De Groot tegen RTV Noord. De Groot vindt dat er ook gekeken moet worden naar de rol van Schiphol voor de langere termijn. “Vrachtvluchten of vakantievluchten kunnen prima in de regio worden afgehandeld.”

Schiphol heeft vorige week een actieplan gepresenteerd om in de zomerperiode grote drukte op de luchthaven tegen te gaan. Daarvoor moet onder meer extra personeel, zoals beveiligers, worden geworven. Schiphol streeft ernaar dat het aantal vluchten en reizigers overeenkomt met de hoeveelheid die het beschikbare personeel op dat moment aankan. De planning moet daarvoor beter worden afgestemd met luchtvaartmaatschappijen en ook moeten er vluchten worden verplaatst naar regionale luchthavens.

De personeelsproblemen waar Schiphol mee kampt, spelen bij Airport Eelde minder. De Groot zegt nog genoeg reacties op vacatures te krijgen.