Autokan helpt zzp’ers en mkb’ers in Nederland bij het vinden en financieren van een lease-auto. Van Volkswagens tot Fords en Tesla’s tot Audi’s, elektrisch en hybride. Autokan heeft ongeveer 13.000 leaserijders en ze werken samen met tussen de 700 en 800 autobedrijven.
“We begonnen in 2015 met een laptopje en een telefoon”, herinnert Tieben zich. “De eerste vijf jaar waren we alleen maar aan het bellen en mailen om klanten en leveranciers te krijgen.” Die jaren waren zwaar: werkdagen begonnen om 6 uur ‘s ochtends en duurden tot 9 uur ‘s avonds. En ook op zaterdag ging de laptop open. “Op een gegeven moment houd je dat niet meer vol”, zegt Geerts.
Gelukkig heeft Autokan tegenwoordig een stuk meer handjes. Het tweemansbedrijf is in vijf jaar tijd uitgegroeid tot een innovatieve onderneming met 35 werknemers. Geerts: “Elk jaar verdubbelde het aantal medewerkers.”
Van Ter Apel naar de stad
Bij die groeispurt hoorde ook noodzakelijke verandering. Het hoofdkantoor verhuisde van het rustige Ter Apel naar een modern kantoor aan de Oosterkade in Groningen. “Het was bijna onmogelijk om mensen te vinden in Ter Apel”, aldus Geerts. Inmiddels woont het grootste deel van het team in of rond de stad. En het bevalt ze goed: “Het is echt heel gezellig hier op kantoor”, zegt Geerts.
Het groeiende personeelsbestand betekent ook dat Tieben en Geerts taken uit handen kunnen geven. Maar zo’n grote groep mensen aansturen is ook een kunst. “Het voelt soms net als een voetbalteam”, zegt Tieben.
Op de werkvloer vullen de heren elkaar aan. “Ik ben niet zo gestructureerd”, vertelt Tieben. “Ik vind het vooral heel leuk om met mensen te werken.” Geerts houdt juist van structuur. “Dat botste ook weleens de afgelopen jaren”, geeft Geerts toe. “Maar dat is ook waar onze krachten liggen, we versterken elkaar. Als we op elkaars stoel gaan zitten dan wordt het rommelig.”
Noordelijke nuchterheid
Volgens Tieben en Geerts onderscheidt Autokan zich doordat alles aan de achterkant geautomatiseerd is, zodat er veel tijd overblijft voor klantcontact. Tieben: “Alle aandacht kan naar de klanten, en de systemen doen de rest.”
Volgens Geerts is er nog iets wat hen typeert: “Onze noordelijke nuchterheid helpt wel.” Tieben vult aan: “Je wordt niet opgebeld met een sterk verhaal: ‘dit is een práchtige auto, dit moet je echt doen!’ Je wordt bij ons gewoon geholpen.”
Naamsbekendheid
Het volgende doel van Autokan? Meer nationale naamsbekendheid vergaren. En een hoofdsponsorschap bij FC Groningen kan daaraan bijdragen, verklaren ze de stap. “We zien nu al dat het aantal directe bezoekers aan de website stijgt”, vertelt Geerts. Of Autokan volgend jaar 70 werknemers heeft? “Dat kan, maar het is geen doel op zich.”
Dit artikel staat ook in de fysieke Groninger Ondernemers Courant.