Economie

Partnerbijdrage

Autoruit vervangen zonder eigen risico, kan dat?

Schade aan de auto is altijd vervelend. Helemaal wanneer het flink in de kosten loopt. In sommige gevallen kunt u aanspraak maken op uw verzekering, zeker wanneer u een uitgebreide verzekering heeft dan de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering. Hoe zit dat bij de autoruit laten vervangen bij ruitschade? Ook daar kunt u gebruikmaken van uw verzekering. Alleen komt dan vaak het eigen risico nog om de hoek zetten, waardoor u alsnog met kosten zit. Voordat we kijken naar de mogelijkheden rond de autoruit vervangen zonder eigen risico, kijken we eerst wanneer die autoruit nou eigenlijk vervangen moet worden.


Leestijd: 2 minuten

Autoruit vervangen zonder eigen risico, kan dat?
Autoruit vervangen zonder eigen risico, kan dat?

Wanneer moet de autoruit vervangen worden?

Er zijn twee soorten autoruiten. Het eerste soort is de geharde autoruit. Dit zijn vaak de zijruiten en de achterruit van de auto. Gehard glas wordt ook veiligheidsglas genoemd, omdat het in duizenden stukjes uiteenvalt bij ruitschade. Op die manier is het risico op letselschade door grote glasscherven kleiner voor de inzittenden. Een bijkomend gevolg is dat deze autoruit altijd vervangen moet worden bij ruitschade, omdat er niets te repareren valt wanneer de ruit verbrijzeld is.

De voorruiten zijn echter gemaakt van gelaagd glas, wat al decennia de standaard is op de Europese automarkt. Dit glas valt niet uiteen bij ruitschade. U kunt daarmee wél een sterretje of scheur in uw voorruit hebben, waar dit nooit mogelijk is in een zijruit of een geharde achterruit.

De voorruit moet direct vervangen worden wanneer er sprake is van ruitschade in het zichtveld van de bestuurder en het hierbij gaat om:

  • Een ster met een diameter van meer dan 2 centimeter
  • Een vertakte scheur

Kan ik de autoruit laten vervangen zonder eigen risico?

Met aan allriskverzekering of een WA+-verzekering kan het vervangen van de autoruit gedekt worden door uw verzekeraar. Uiteraard is het altijd goed om de polis er even op na te slaan of uw verzekeraar te vragen wanneer u niets kunt vinden in de kleine lettertjes. In deze lettertjes staat overigens ook uw eigen risico. Vaak wordt de autoruit laten vervangen alsnog prijzig wanneer u een eigen risico van € 150 op moet hoesten.

Kiest u echter voor de autoruit laten vervangen bij Autoglas Concurrent, dan wordt het verhaal net even iets anders. De FOCWA-gecertificeerde montagepartners schelden u namelijk graag het eigen risico kwijt. Dat betekent dat u helemaal niets betaalt voor het vervangen van de autoruit. Veel goedkoper kan het natuurlijk niet worden.

En als mijn autoverzekeraar geen dekking biedt?

Heeft u een standaard WA-verzekering afgesloten, dan hoeft u niet te rekenen op dekking vanuit de autoverzekering. Ook in dat geval is het verstandig om te kiezen voor Autoglas Concurrent. Hier vindt u namelijk after market autoglas. De eigenschappen en kwaliteit van dit autoglas zijn gelijk aan de autoruiten bij uw merkdealer, maar de prijs van de autoruit vervangen is veel lager. After market autoglas heeft namelijk geen merklogo en dat is een flinke besparing op de kosten. Biedt uw verzekering geen dekking bij de autoruit laten vervangen, dan kunt u er zelf voor zorgen dat de prijs betaalbaar blijft door te kiezen voor autoglas met de beste prijs-kwaliteitverhouding.