Economie

Partnerbijdrage

Autoverzekering afsluiten in Groningen

Iedere autobezitter is verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Als je in het bezit bent van een auto, ben je verplicht om je minimaal WA te laten verzekeren. Het afsluiten van een autoverzekering lijkt misschien een hoop gedoe. Gedoe waar je als consument niet echt op zit te wachten. Het is echter nergens voor nodig om hier tegenop te hikken. Een autoverzekering afsluiten kan heel snel gaan. Als je maar weet hoe je dit aan moet pakken. Ook een autoverzekering in Groningen kan snel geregeld zijn.


Leestijd: 2 minuten

Autoverzekering afsluiten in Groningen
Autoverzekering afsluiten in Groningen

Heeft de provincie invloed op de premie?

De hoogte van je autoverzekering wordt bepaald aan de hand van een aantal factoren. Zo spelen leeftijd en schadevrije jaren een belangrijke rol. Maar wist je dat ook de provincie waarin je woont van grote invloed is op de hoogte van de premie? Premies zijn namelijk verbonden aan de regio waarin je woont. Zo zal de premie in Groningen bijvoorbeeld lager liggen dan in de randstad. Simpelweg omdat het risico op verkeersongelukken in drukke steden toeneemt. De kans is dan ook groter dat je sneller een claim indient als je in een grote stad woont. De Groningers hebben daarom best wel een beetje mazzel, omdat zij relatief minder geld betalen door hun gunstige woonplaats.

Welke dekking heb ik nodig?

Als je een autoverzekering gaat afsluiten, is het belangrijk dat je voor de juiste dekking kiest. Welke dekking je nodig hebt, is afhankelijk van de leeftijd van je auto. Zorg ervoor dat je nooit oververzekerd bent. Het zou zonde zijn als je enorm veel premie betaald, terwijl de dagwaarde van je auto veel lager ligt. Je bent als autobezitter verplicht om jezelf minimaal WA te laten verzekeren. De meeste mensen kiezen echter wel voor een uitbreiding op de verzekering.

De WA verzekering wordt enkel aangeraden bij auto’s ouder dan acht jaar. Bij een nieuwe auto is een allrisk verzekering aan te raden. Is de auto tussen de drie en acht jaar? Kies dan voor een WA+ verzekering.

Claim niet alle schades

Je hoopt er natuurlijk nooit op, maar soms loop je onverhoopt toch schade op. Meestal niet eens door je eigen toedoen. In dat geval is belangrijk om na te gaan of het verstandig is deze schade te claimen. Bij kleine beschadigingen kan het soms voordeliger zijn om de kosten zelf te bepalen. Als je iedere schade aan de auto claimt, zal dit snel van je opgebouwde no-claim afgetrokken worden. Hierdoor kan de premie uiteindelijk hoger worden en dan ben je uiteindelijk meer geld kwijt dan als je de schade niet had geclaimd. Ga daarom altijd eerst na hoeveel geld je aan de reparatie kwijt zal zijn en of dat het waard is om de verzekering in te schakelen. Je bent immers niet verplicht om iedere schade te melden. Zolang je de kosten maar voor eigen rekening neemt.

Controleer de polis

Voordat je een autoverzekering afsluit is het belangrijk om eerst de polis en voorwaarden goed door te nemen. Heb je bijvoorbeeld recht op pechhulp in het buitenland? Ontvang je de dagwaarde van de auto als deze total loss wordt verklaard? Dit zijn allemaal voorwaarden die erg belangrijk kunnen zijn.