Een overledene kan dus gewikkeld worden in een lijkwade, wat eigenlijk een soort linnen doek is. Tussen de vouwen van de wade zullen bloemen gestoken worden, terwijl de baar van wilgentenen gemaakt is. Zo een lijkwade is gemaakt van een rechthoekig stuk stof dat in verscheidene afmetingen verkrijgbaar is. Ook zitten er verschillen in de stoffen waarvan het doek gemaakt kan worden. Denk bijvoorbeeld aan hennep, zijde, katoen, bamboe en linnen, maar ook andere materialen behoren tot de mogelijkheden. Deze stoffen zijn onder andere verschillend in de dikte, maar ook in de touch. Je kunt bijvoorbeeld ook een lijkwade van spijkerstof aanschaffen. Daarnaast kunnen de nabestaanden ook op het doek borduren, wat het nog net een tikkeltje persoonlijker maakt.
Een lijkwade moet natuurlijk gesloten worden. De manier waarop dit gedaan worden kan verschillen. Er kan namelijk gevarieerd worden met de manier van vouwen en banden. Dit kunnen de nabestaanden van de overledene zelf doen, net zoals het wikkelen. Hierdoor voelt het veel persoonlijker, maar ook vele malen zachter. Zelfs op afstand zal het persoonlijker voelen dan een houten grafkist. Het wikkelen is over het algemeen een intiem moment dat over diverse momenten verspreid kan worden waarbij de lijkwade steeds wat meer sluit. Het afscheid zal dus langzaam voortgaan.
Gemiddeld zal het kopen van een lijkwade vijfhonderd euro kopen. Het is overigens ook mogelijk om iemand op te baren in een linnen doodshemd, dit is een alternatief voor kleding. Naast het aanschaffen van een lijkwade zul je ook een plaats bij een natuurbegraafplaats moeten betalen. Dit kost tussen de drie- en vijfduizend euro. Hierbij is er geen limiet voor het aantal jaren dat het graf mag bestaan. Bovendien zal er geen grafmonument zijn, maar ook geen onderhoudskosten.
Economie
Partnerbijdrage
Begraven op een natuurlijke manier
Anno 2020 zijn er naast een begrafenis of een crematie nog veel meer opties. Steeds meer mensen kiezen bijvoorbeeld voor natuurlijke begrafenis. Dit lijkt op een normale begrafenis, maar is veel beter voor het milieu. Er wordt onder meer geen gebruik gemaakt van een milieuvervuilende grafkist, in plaats daarvan wordt de overledene gewikkeld in een lijkwade. Overigens is een ecologische doodskist ook mogelijk. Je kunt meer over dit onderwerp lezen op de site van Tree of Life.
Leestijd: 1 minuut