Economie

Belgische krantengigant Mediahuis wil NDC Mediagroep overnemen

Het Belgische mediabedrijf Mediahuis wil de NDC Mediagroep, uitgever van drie noordelijke dagbladen, overnemen. Dat meldt het Dagblad van het Noorden dinsdag.


Leestijd: 1 minuut

Nieuwe eigenaar NDC wil al haar huis-aan-huisbladen in Groningen verkopen
Nieuwe eigenaar NDC wil al haar huis-aan-huisbladen in Groningen verkopen

De Belgische uitgever is in gesprek met de aandeelhouders van de NDC Mediagroep over een overname van de aandelen. In een gezamenlijke verklaring laten NDC en Mediahuis weten dat de gesprekken ‘constructief’ en zijn ze ook ‘vergaand’. De partijen durven echter nog geen uitspraak te doen over de uitkomst van de onderhandelingen. 

NDC Mediagroep geeft onder andere Dagblad van het Noorden, de Leeuwarder Courant en het Friesch Dagblad uit. Die drie kranten hebben nu een totale oplage 194.000. Op dit moment zijn de stichting Je Mantiendrai Fonds en FB Oranjewoud de enige twee aandeelhouders van NDC Mediagroep.

Het Belgische Mediahuis is Nederland uitgever van NRC, nrc.next, De Telegraaf en tal van regionale kranten in Limburg, Noord- en Zuid-Holland. In België zijn De Standaard, Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen eigendom van Mediahuis. De Belgen hebben 4000 werknemers in dienst. In 2019 haalde Mediahuis een omzet van 858 miljoen euro. 

NDC Mediagroep heeft het de laatste jaren zwaar. Er zijn meerdere reorganisaties geweest en tientallen journalisten moesten op zoek naar een andere baan.