Economie

Partnerbijdrage

Besparen op je vaste lasten? Dat doe je met deze tips

We zien het de laatste tijd dagelijks in het nieuws voorbij komen; de enorm oplopende prijzen. De prijzen voor energie, benzine, boodschappen en zorgverzekeringen stijgen enorm. Dit merken we vrijwel allemaal in onze portemonnee. De prijsstijgingen zijn zelfs dusdanig hoog dat steeds meer Nederlanders moeite hebben met rondkomen en het betalen van de vaste lasten. Gelukkig zijn er genoeg tips te delen waarmee je kunt besparen op de vaste lasten. Echter is het belangrijk om eerst al je inkomsten en uitgaven duidelijk op papier te zetten. Het is belangrijk dat je precies weet wat er binnenkomt en hoeveel eruit gaat. Pas dan kun je zien hoeveel er precies bespaard moet worden. Daarnaast kun je ervoor kiezen waar mogelijk is om spaardoelen te stellen. Al is het elke maand een tientje, het is belangrijk om iets achter de hand te hebben voor onvoorziene uitgaven.


Leestijd: 3 minuten

Besparen op je vaste lasten? Dat doe je met deze tips
Besparen op je vaste lasten? Dat doe je met deze tips

Vraag op tijd hulp

Misschien komen deze tips voor jou een tikkeltje te laat en zijn de kosten je helaas al boven het hoofd gestegen. De energierekening is dusdanig hoog geworden dat je inmiddels een flinke schuld hebt. De oplopende rekeningen en betalingsachterstanden kunnen erg overweldigend zijn. Zelfs zo overweldigend dat je niet meer weet hoe je eruit moet komen. Gelukkig zijn er verschillende instanties die je hiermee kunnen helpen. Het is wel belangrijk dat je om hulp vraagt en op tijd aan de bel trekt! Ook in Groningen zijn er verschillende instanties die klaar staan om jou te helpen met geldproblemen. Schuldhulpverlening in Groningen is een van deze instanties. Voorkomen is echter beter dan genezen, met deze tips kun jij alvast besparen op jouw vaste lasten:

Controleer je verzekeringen en abonnementen

Weet jij precies waar je verzekerd bent voor je inboedel, zorg en rechtsbijstandsverzekering? Vast niet. Ga eens na waar je verzekerd bent en hoeveel je precies betaald voor deze verzekeringen. Vervolgens kun je verschillende verzekeringen vergelijken. Vast en zeker dat er op deze kosten bespaard kan worden. Neem contact op met je verzekeraar en vraag naar een goede aanbieding, of stap over naar een andere verzekeraar. Kijk ook eens naar je lopende abonnementen. Heb jij een Netflix, Videoland en Disney Plus abonnement? Of heb je nog een sportschoolabonnement, spotify of bibliotheekabonnement waar je niks mee doet? Kijk hier kritisch naar! Het opzeggen van een aantal abonnementen kan al een flinke besparing opleveren.

Zet de verwarming een graden lager

Gelukkig gaat er volgend jaar het prijsplafond komen voor onze energierekening. Maar dat wil nog niet zeggen dat je nergens meer op hoeft te letten. Het prijsplafond geld alleen tot een vastgesteld verbruik. Het is dus alsnog ontzettend belangrijk dat je niet te veel verbruikt want dan betaal je gewoon de volle mep. Met de huidige prijzen kan dat snel voor een enorme rekening zorgen. Wanneer je de verwarming 1 graden lager zet kan tot wel honderden euro’s schelen op je gasrekening. Zeker de moeite waard dus!

Ga voor tweedehands

Het shoppen van tweedehands artikelen wordt steeds populairder. Niet alleen omdat dit een stuk voordeliger is, maar ook omdat het duurzaam is. Een win win situatie! Je kunt ontzettend veel tweedehands kopen, van meubels tot kleding of speelgoed. Vaak zijn de producten nog in prima staat en kun je er nog lang van genieten. Denk ook goed na over aankopen die je wil gaan doen, is het echt nodig? Laat je niet beïnvloeden door het koopgedrag van andere mensen, en kies voor jezelf.

Ga op zoek naar aanbiedingen

De kosten voor de boodschappen zijn enorm gestegen. Waar je vroeger voor €50,- met een volle kar de deur uit liep, heb je er nu nog maar een halve kar voor. Het is dus belangrijk om goed op aanbiedingen te letten. Speur de folders af en kijk welke producten je voordelig kunt aanschaffen. Veel kun je invriezen en op een later moment gebruiken. Het kopen van grootverpakkingen is vaak ook voordeliger. Hoewel in aankoop misschien duurder dan een kleine verpakking, kun je er wel langer mee doen.

Ga na of je recht hebt op subsidies of toeslagen

In Nederland kennen we ontzettend veel toeslagen. Maar wist je dat er best wel wat geld blijft liggen bij de belastingdienst omdat mensen vergeten deze toeslagen aan te vragen? Ga dus eens na of jij misschien recht op een toeslag. Hierbij kun je denken aan zorgtoeslag, huurtoeslag of kinderopvangtoeslag. Maar er is inmiddels ook energietoeslag voor de lage inkomens. Verdiep je hierin en kijk of je ergens recht op hebt.

Meer inkomsten genereren

Kom je er toch nog niet uit? Probeer dan meer inkomsten te genereren. Misschien kun je nog ergens een paar uurtjes werken, of kan je zoon/dochter een weekendbaantje nemen. Op deze manier kunnen ze zelf voor hun uitjes betalen.