Economie

Bijna twee derde minder bezoeken aan Groningse podia in 2020

De Groningse professionele podia trokken in 2020 iets meer dan tweehonderdduizend bezoekers, bijna 66 procent minder dan in 2019. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag heeft gepubliceerd.


Leestijd: 1 minuut

Bijna twee derde minder bezoeken aan Groningse podia in 2020
Bijna twee derde minder bezoeken aan Groningse podia in 2020

Er werden ook een stuk minder voorstellingen gegeven. Door het coronavirus waren er maar 960 voorstellingen in Groningen tegenover 1.915 voorstellingen in 2019, een daling van meer dan de helft. De daling gold voor vrijwel alle soorten optredens zoals theater, muziek en cabaret. Alleen dans was hierop uitgezonderd en kende zelfs een lichte stijging van 40 naar 46 optredens.

Voor de rest van Nederland gelden soortgelijke cijfers. De Nederlandse professionele podia trokken 5,3 miljoen bezoekers in 2020, ruim 14 miljoen minder dan in het jaar ervoor. Ook hier gold een halvering van het aantal voorstellingen en concerten.

Het CBS heeft geen specifieke inkomstencijfers voor Groningen bekendgemaakt, maar landelijk is er sprake van een inkomstendaling van 69 procent voor de Nederlandse podia. De daling van de kosten was volgens het statistiekbureau onvoldoende om de afgenomen inkomsten te kunnen compenseren. Desondanks konden de meeste podia dankzij de overheidssteun hun balans toch positief afsluiten.