Economie

Bijzondere bijstand energiekosten voor studenten

Heb je als student te maken met verhoogde energiekosten en kun je dit niet meer betalen? Dan is het mogelijk om als uitwonende student bij de gemeente bijzondere bijstand voor energiekosten aan te vragen.


Leestijd: 1 minuut

Om het aanvragen makkelijker te maken is er vanaf 1 november geen vermogenstoets. Dit betekent dat je je spaargeld en andere eigendommen niet hoeft op te geven bij de aanvraag. Ook hoef je geen eigen energiecontract op naam te hebben. Vaak zitten voor studenten de kosten van gas en elektra in het totaalbedrag van de kamerhuur.

Je komt in aanmerking voor de bijzondere bijstand energiekosten als:

  • Je energiekosten zijn verhoogd.
  • Je uitwonend bent
  • Je 21 jaar of ouder bent. Ouders van studenten onder de 21 jaar zijn wettelijk verplicht bij te dragen.
  • Je inkomen niet hoger is dan 120 procent van de bijstandsnorm. Is je inkomen wel hoger? Dan wordt er berekend hoeveel je zelf nog kunt betalen.

Een eventuele bijdrage van je ouders tijdens je studie hoef je niet mee te tellen als inkomen. Ook hoef je je spaargeld en andere eigendommen niet op te geven. De studiefinanciering die je zou kunnen lenen telt wel mee als inkomen. Ook als je daar geen gebruik van maakt. Voor 2022 is het normbedrag voor hbo en wo 932,87 euro. Voor mbo is het 766,06 euro. Inkomen vanuit een (bij)baan moet je ook opgeven, even als een (buitenlandse) beurs. Op de website van de gemeente vind je wat je aan overige inkomsten moet opgeven. 

Je kunt de bijzondere bijstand voor energiekosten aanvragen via de website van de gemeente. Ook staat daar hoe je de vragen die je in het formulier tegenkomt kunt beantwoorden.