Economie

Bloemenzaak In de Roos: liefst creatief met buitenbeentjes

Bloemen kopen, maar ook rekening houden met het milieu? Dan ben je aan het goede adres bij Bloemenatelier In de Roos. De winkel aan het Overwinningsplein ontving onlangs het hoogste certificaat van de Barometer Duurzame Bloemist. “Respectvol omgaan met mens, dier en natuur vinden wij erg belangrijk.”


Leestijd: 2 minuten

Foto | Jan Buwalda
Foto | Jan Buwalda

Onderstaand artikel verscheen ook in de meest recente editie van de fysieke Groninger Ondernemers Courant.

De Barometer Duurzame Bloemist is een onafhankelijk keurmerk voor duurzame bloemisten. “Het zilveren certificaat hadden we al, maar we zijn heel trots dat we sinds kort de gouden certificering hebben”, zegt eigenaar Henk van der Veen. “Daarmee zijn we de enige in Groningen.”

Bij het bloemenatelier staat het ambacht van bloemist nog altijd centraal. “De focus ligt bij ons vooral op bloemwerken die we speciaal voor onze klanten samenstellen. Kant-en-klare boeketten van de veiling verkopen we hier niet. Er werken hier dan ook vooral mensen met een creatieve achtergrond,” zegt Van der Veen die eveneens theatermaker is.

In de Roos ontving de gouden certificering omdat de winkel voldoet aan strenge eisen. Bij de beoordeling wordt er gekeken naar verschillende thema’s: een duurzaam assortiment bloemen, verpakkingen, energie, milieuvriendelijke schoonmaak, zorg voor personeel en transport en bezorging.

Zo koopt Van der Veen voornamelijk duurzame bloemen in, heeft het bedrijf geen koeling of airco, wordt water gerecycled, gaat afval terug naar de kwekerij en is plastic uit den boze.

Het niet gebruiken van plastic is in de bloemenbranche een stuk lastiger dan het lijkt. “Mensen kopen, zeker in de wintermaanden, graag bloemstukken met glitter of nepsneeuw. Dit wordt bijna altijd gemaakt van plastic. Bij zo’n verzoek moeten wij nee verkopen.”

Ook aan vervoer is gedacht: “Niemand komt bij ons met de auto naar z’n werk en we hebben een bakfiets aangeschaft om bloemen op een milieuvriendelijke manier te vervoeren in de naaste omgeving. En we zijn aan het onderzoeken of we fietskoeriers in binnenstad kunnen inzetten. Dat is wat lastig, omdat we met een kwetsbaar product werken.”

Creatief met buitenbeentjes

Volgens Van der Veen hebben biologische bloemen, naast dat ze beter zijn voor het milieu, nog een andere leuke bijkomstigheid. “Ik vergelijk het weleens met de buitenbeentjes op de groente- en fruitafdeling van de supermarkt. Duurzame bloemen zijn niet altijd perfect en komen in bijzondere vormen. Hier kun je heel creatief mee zijn in je bloemstukken.”

Biologische bloemen

In de zomermaanden wordt het assortiment duurzame bloemen van In de Roos aangevuld met biologische bloemen. “Deze kopen we in bij een lokale kwekerij in Uithuizen. Een winkel met enkel biologische bloemen is echt mijn droom”, zegt Van der Veen. “Alleen dat is helaas niet mogelijk, omdat er tijdens de wintermaanden geen aanvoer is van bio-bloemen.”

Toch blijft Van der Veen innoveren. “Elk jaar vind ik weer nieuwe dingen uit om verder te verduurzamen.” Hij hoopt daarmee ook andere bloemisten te inspireren. “Ga de uitdaging aan en kijk vooral hoe je je bedrijf kunt verduurzamen.”