Economie

Bouw datacenter Google op Westpoort gestart

Op industrieterrein Westpoort in Groningen is dinsdag officieel gestart met de bouw van een datacenter voor Google. Met de bouw ervan is een investering van 600 miljoen euro gemoeid. Het datacenter levert zo’n 125 directe banen op, zo is de verwachting.


Leestijd: 1 minuut

Het startsein voor de bouw werd gegeven door Marco Ynema van Google en wethouder Carine Bloemhoff, zo meldt de Groninger Ondernemers Courant.

Het is het vierde datacenter van Google in Nederland, drie daarvan zitten straks in de provincie Groningen. Google heeft behalve in Middenmeer ook een datacenter in de Eemshaven. In Winschoten wordt momenteel gebouwd aan een datacenter. Deze locatie levert straks 125 banen op.

In totaal heeft Google op Westpoort zo’n 20 hectare grond aangekocht. Het datacenter krijgt stroom via windenergie en er komen zonnepanelen op het dak. Ook wordt straks de restwarmte van het koelingsproces van de servers opgevangen, zodat het door andere partijen kan worden hergebruikt. Het koelen van de servers gebeurt met luchtgekoelde koelmachines, waardoor er geen water wordt verbruikt.

Het is de bedoeling dat het datacenter volgend jaar in gebruik kan worden genomen.