Economie

Partnerbijdrage

De achterkant van je schouders kun je zo effectief trainen

Het trainen van je schouders komt altijd terug op een trainingsschema. Toch wordt hier nog wel eens een belangrijk deel vergeten. De achterste schouderkop wordt namelijk regelmatig overgeslagen. Dit kan komen doordat mensen soms denken dat de rear deltoid hoort bij de rugspieren. Toch is dit niet het geval. De achterste schouderkop moet je namelijk wel degelijk trainen op je schouderdag. Maar hoe train je precies de achterkant van je schouders? Nou, dat kan met behulp van een aantal oefeningen. Hieronder vind je drie voorbeelden, maar er zijn nog veel meer opties.


Leestijd: 2 minuten

De achterkant van je schouders kun je zo effectief trainen
De achterkant van je schouders kun je zo effectief trainen

De bent-over straight arm raises is een zware oefening, maar voor de achterkant van je schouders is het een echte massabouwer. Je voert het uit met behulp van halterstangen met genoeg gewicht om het 10 tot 15 keer uit te kunnen voeren. Aan het begin kan het verstandig zijn om deze oefening alleen met de barbell uit te voeren aangezien het echt zwaar is. Vervolgens moet je naar voren gebogen gaan staan. Je bovenlichaam moet zich bevinden in een hoek van circa 90 graden. Pak de stang met je handen op ongeveer schouderbreedte. Til nu de stang op tot je armen parallel staan met de grond. Je bovenlichaam moet tijdens deze beweging in dezelfde positie blijven. Houd dit even vast, waarna je weer terug kunt gaan naar de beginpositie.

Ook kun je de achterkant van je schouders trainen met behulp van de incline bench dumbbell flye. Hiervoor heb je dus een incline bankje nodig, waar je met je borst op gaat liggen. Ook zul je twee dumbbells die je bijvoorbeeld op de site van de Gewichten Shop aan kunt schaffen. Deze gewichten pak je in je handen. Druk je schouders tijdens de oefening zo ver mogelijk naar voren. Bovendien moet je de dumbbells naar boven brengen. Toch moet je deze beweging niet helemaal afmaken. Je moet juist stoppen op ongeveer twee derde van de actie. Met andere woorden, je moet niet helemaal horizontaal gaan. Als je dit doet dan train je juist je bovenrug, niet de achterzijde van je schouders. Tijdens de oefening moet je overigens een gezonde spanning op je rear delts houden.

Een andere handige oefening om de achterkant van je schouders te trainen is met de facepull. Je voert dit uit met een kabel die je naar je gezicht toetrekt. De facepull is overigens geen isolatieoefening voor je rear delts. Wel is het ontzettend belangrijk aangezien het je rear delts op een unieke wijze stimuleert. Bovendien kunnen de facepulls het rotatormanchet versterken. Dit zijn de kleine spieren die het schoudergewricht stabiliseren. Door de facepulls uit te voeren zul je dus ook nog eens de kans op blessures in het gebied van je schouders verkleinen. Daarnaast kun je deze oefening natuurlijk ook gebruiken om de achterkant van je schouders te trainen en te versterken. Gebruik overigens niet een te zwaar gewicht, je onderrug zul je hierdoor ook moeten gebruiken waardoor de focus op je schouders verkleind wordt.