Economie

Partnerbijdrage

De behandeling van een 3-MMC verslaving

Als iemand is verslaafd, kan dat zijn leven totaal verwoesten. Helaas is verslaving een probleem dat aan de orde van de dag is. In Nederland zijn zo’n twee miljoen mensen verslaafd, zo blijkt uit cijfers van IVZ (Stichting Informatie Voorziening Zorg). Daarbij gaat het in 1.677.363 gevallen om middelen die legaal verkrijgbaar zijn, zoals: alcohol, tabak, pijnstillers en medicijnen. Verslaving is een hersenziekte die vaker voorkomt onder mannen dan onder vrouwen en gepaard gaat met psychische, lichamelijke en sociaal-maatschappelijke problemen. Naast middelen zoals cannabis, cocaïne, lachgas en GHB, kunnen mensen verslaafd raken aan gewoonten zoals seks, gamen en gokken. Doordat de gebruiker de controle over het gebruik van een middel of een bepaalde gedraging verliest, gaat ten koste van de normale, dagelijkse activiteiten met alle gevolgen van dien.


Leestijd: 2 minuten

De behandeling van een 3-MMC verslaving
De behandeling van een 3-MMC verslaving

Als u vermoedt dat iemand in uw naaste omgeving is verslaafd of als u zelf moeite hebt met het gebruik van een middel of gewoonte, biedt Recovery Mental Healthcare hulp. Deze gespecialiseerde GGZ-instelling biedt uiteenlopende effectieve programma’s voor de behandeling van verschillende verslavingen en geeft u antwoord op vragen zoals: wat is een verslaving?

De professionals en behandelaren van Recovery Mental Healthcare geloven dat verslaving een chronische en progressieve ziekte is, die iemand zowel mentaal, emotioneel, spiritueel als fysiek treft. Daarnaast gelooft de instelling voor verslavingszorg dat chemische afhankelijkheid een familieziekte is. Familieleden en andere belangrijke personen in het leven van iemand die is verslaafd, worden immers ook getroffen door de verslaving. Dat is bijvoorbeeld het geval bij iemand met een 3-MMC verslaving. 3-MMC wordt ook wel een designer drug genoemd omdat het middel pas sinds 2012 op de drugsmarkt is. Het is de opvolger van 4-MMC en staat ook bekend als 3-MC drugs, Poes en 3-methylmethcathinone. De drug wordt door de meeste gebruikers gesnoven of geslikt en wordt meestal verkocht in de vorm van kristalachtig wit poeder. Gebruikers geven aan dat het effect van 3-MMC zich uit in een verhoogde alertheid, meer energie, meer zelfvertrouwen, zin in seks en minder vermoeidheid. Daarnaast beschrijven zij de effecten als opgewekte, euforische en verliefde gevoelens.

Het kat-en-muisspel tussen de producenten en de overheid is vaak in het nieuws. Net als het toenemende gebruik van 3-MMC en de ongelukken die wekelijks op feestjes gebeuren. Het is daarbij een groot probleem dat het middel nu nog legaal verkrijgbaar is. Daarbij komt dat het in webshops makkelijk is te bestellen, dat het goedkoop is en dat 3-MMC verslavend is in ernstige mate. Wat veelal als recreatief gebruik begint, verandert al gauw in een verslaving. De drang om nog een keer te nemen, is ontzettend groot zodra 3-MMC is uitgewerkt. Mensen die het gebruiken, voelen zich alert en blij, voelen geen vermoeidheid en slapen vaak nachtenlang niet, waardoor ze snel in een vicieuze cirkel vast komen te zitten. Bij een 3-MMC verslaving kunnen er op korte en lange termijn ernstige, negatieve psychische en lichamelijke symptomen en ziektes optreden, waaronder: zware depressie, angststoornissen, psychose, uitdroging, hartstilstand en hersenbloeding.

Er zijn grote risico’s verbonden aan het stoppen met het gebruik van 3-MMC. Als een gebruiker afkickt zonder de juiste medische begeleiding kan dat tot gevaarlijke ontwenningsverschijnselen leiden. Gebruikers melden onder meer: keelpijn, buikpijn, slaapstoornissen, lichamelijke en mentale vermoeidheid, hoofdpijn en angst- en paniekaanvallen. Ook voelen zij zich vaak snel geïrriteerd, hebben ze een verminderde motivatie en worden ze agressief. Daarom vereist het afkicken van 3-MMC behandeling onder begeleiding van een team van professionals. De specialisten van Recovery Mental Healthcare bieden hulp en advies en kijken naar de mogelijke onderliggende oorzaken van de verslavingsproblematiek. Wanneer iemand bereid is om hulp te aanvaarden, kan de verslaving tot het verleden behoren.