Economie

Partnerbijdrage

De georganiseerde keuken

Voor alles is een plek. Dat geldt natuurlijk ook voor de plek waarin jij jouw favoriete gerechten bereidt! Hier zijn overzicht en efficiëntie van groot belang.


Leestijd: 3 minuten

De georganiseerde keuken
De georganiseerde keuken

Dat zou eigenlijk al geen probleem moeten zijn voor iemand die een heel groot deel van zijn of haar tijd rond het aanrecht doorbrengt. En dan bedoelen we niet beroeps- maar hobbymatig. Natuurlijk kan het bereiden van de heerlijkste recepten ook je vak zijn, daar willen we vanaf zijn. Maar zeker in dat geval snap je hoe essentieel het is dat je voldoende plek hebt om te werken en dat je exact weet waar de objecten en ook de ingrediënten staan die je nodig hebt om verder te kunnen.

Ruime koelkast? Check. Groot aanrecht? Ook check! Je hoeft niet eens een gigantisch kookeiland te hebben om uitgebreid te kunnen koken. Maar wat je met de beschikbare ruimte doet is weer een ander verhaal.

Genoeg gebabbeld. We gaan het eens hebben over handige accessoires die het mogelijk maken om te koken op een manier waarbij het proces ook nog eens gemakkelijk te overzien is. Besef dat hiervoor vele manieren bestaan en dat de volgende opsomming daar slechts een greep uit is. Maar hopelijk weten we je wel te inspireren!

Je vraagt je wellicht af hoe snijplanken jou kunnen helpen bij georganiseerd koken en waarom deze alom bekende keukenhulpjes überhaupt nog genoemd moeten worden. Ze zijn toch alleen maar bedoeld om ingrediënten op te snijden?

Dat klopt. Maar we willen je hiermee alleen maar aanraden om meerdere snijplanken aan te schaffen, als je ze niet al hebt. Gebruik er eentje voor iedere ingrediënt soort. Denk aan groenten, vlees, vis en hapjes. Hoe voorzichtig je ook met je spullen omgaat, er zullen in je snijplanken altijd krassen verschijnen. En hoe goed je ook afwast – daarover later meer, sorry alvast – er kunnen altijd kleine sporen van de bestanddelen die je prepareert in die groeven blijven zitten. Om er zeker van te zijn dat bijvoorbeeld groenten niet in aanraking komen met onzichtbare vleesresten, doe je er dus verstandig aan om meerdere planken in huis te hebben. Het liefste in verschillende kleuren of zelfs van diverse materialen. Zo maak je gemakkelijker onderscheid.

Hoe kun je nu beter zien wat je nodig hebt dan wanneer het duidelijk voor te staat, ligt of hangt in een handig rek? Denk aan een reeks potjes of zakjes die op een handige manier zijn uitgestald. zolang je de inhoud direct weert te onderscheiden of het etiket gemakkelijk kunt lezen, zit je goed. Wanneer je hierin een vaste volgorde aanhoudt, kun jij je ingrediënten en kruiden bijna blindelings pakken na verloop van tijd.

Het spijt ons zeer dat we je hieraan moeten herinneren. Het is namelijk verreweg de minst leuke klus die aan eten vastzit, dat boenen, schrobben, afdrogen en weer opruimen van pannen, borden, bestek en al wat daarbij hoort. Tegenwoordig lijkt het alsof daar steeds minder vaak een afdruiprek bij wordt gebruikt, wat wij maar vreemd vinden. Oh wacht, heeft dat er soms mee te maken dat die te veel plek innemen? Daar kunnen we nog inkomen. Maar tegenwoordig zijn er ook zeer compacte exemplaren verkrijgbaar. Dus laat de boel lekker uitlekken en geniet nog heerlijk na zodra je klaar bent met het afwassen zelf!

Niet alles heeft het eeuwige leven. Een overduidelijk bewijs daarvan is voedsel, ook als er géén vlees in zit. Want zodra je iets overhoudt, kun je het niet voor eeuwig conserveren. Maar je bent wel in staat om wat tijd te rekken. Zeker wanneer je daarvoor handige vershoudbakjes gebruikt. Hier bewaar jij je kliekjes luchtdicht in, zodat je ze langer kunt bewaren en sowieso nooit hoeft weg te gooien.