Economie

Partnerbijdrage

De invloed van de soort band op de actieradius van je auto

De keuze voor autobanden is te maken op basis van verschillende factoren. Bijvoorbeeld door met het brandstofverbruik en actieradius rekening te houden. Er zijn natuurlijk meerdere aspecten die het verbruik beïnvloeden, zoals je eigen rijstijl en de motor. Bij het kopen van nieuwe autobanden is het aan te raden om het bandenetiket te bekijken. Het bandenetiket voorziet in informatie over de brandstofefficiëntie net als over de grip op nat wegdek en de remkracht. Ook ontdek je aan de hand van het etiket wat het geproduceerd lawaai is van de autobanden. Verder is het van belang om in de winter met winterbanden te rijden en deze op tijd weer te vervangen door zomerbanden. Te lang met winterbanden door blijven rijden, zorgt voor een hoger brandstofverbruik.


Leestijd: 1 minuut

De invloed van de soort band op de actieradius van je auto
De invloed van de soort band op de actieradius van je auto

Europees bandenlabel

Het Europese bandenlabel maakt het gemakkelijk om nieuwe banden te kopen. Op auto-onderdelen24.nl zie je bijvoorbeeld per soort band wat de prestaties zijn. Zo ontdek je aan de hand van het tanksymbool hoe het met het brandstofverbruik is gesteld. Klasse A is het meest zuinig en scoort ook op milieuvriendelijkheid hoog. Het regensymbool laat zien wat bij nat weer de remafstand is bij het uitvoeren van een noodstop. Een band met een A achter het regensymbool kent de kortste remweg. Stille banden zijn te herkennen aan een laag aantal decibel. Door een vergelijking te maken tussen de verschillende soorten banden maak je uiteindelijk de beste keuze als het gaat om brandstofverbruik en de actieradius.

Zomerbanden en winterbanden

De ANWB geeft het advies om in de zomer met zomerbanden te rijden en de winter met winterbanden. Dat heeft namelijk eveneens invloed op de actieradius. Rijd je in de winter met winterbanden over een besneeuwd wegdek dan merk je bovendien dat je een betere grip hebt. Het advies luidt om in de periode van november tot april met winterbanden te rijden. Er is wel sprake van een hoger brandstofverbruik in verband met de hogere rolweerstand van winterbanden. Het is overigens ook mogelijk om de keuze te maken voor vierseizoenenbanden. Deze scoren echter minder goed als er sprake is van typisch winterweer of typisch zomerweer. Ook hiervoor geldt uiteraard dat het Europese bandenetiket uitkomst biedt bij het maken van een goede keuze. Wist je dat je met zuinige banden per jaar tot 3 procent brandstof bespaart? Dat komt omdat zuinige banden een hele lage rolweerstand hebben. Verder is het altijd van belang om de banden van je auto op de juiste spanning te hebben.