Economie

De tijd dringt: 583 bedrijven moeten nog definitieve berekening NOW aanvragen

De tijd dringt voor 583 Groningse bedrijven die nog geen definitieve berekening hebben aangevraagd voor de loonsteun die ze ontvingen tijdens de coronacrisis. Ze hebben daarvoor nog tot en met vrijdag 2 juni de tijd, zo waarschuwt uitkeringsinstantie UWV. Landelijk gaat het om 18.000 werkgevers die nog in actie moeten komen.


Leestijd: 1 minuut

Het gaat om steun die aan de werkgevers is verstrekt in de laatste twee rondes: NOW 5 en NOW 6.

Het UWV roept ondernemers die nog geen definitieve berekening hebben aangevraagd, dit met spoed te doen. “Als wij geen informatie van werkgevers krijgen, dan kunnen wij niet vaststellen op welk bedrag zij uiteindelijk recht hebben en moeten wij het verstrekte voorschot terugvorderen”, zegt Randy Eichhorn, projectmanager NOW bij UWV.

Ook van werkgevers die eigenlijk wel recht op NOW zouden hebben wordt het voorschot teruggevorderd als zij de definitieve berekening niet op tijd aanvragen. “Het zou zonde zijn als werkgevers NOW-steun mislopen, alleen omdat ze de deadline missen. Dat willen we natuurlijk voorkomen.”

Twee laatste rondes

Nadat eind september 2021 de NOW-regeling aanvankelijk was stopgezet, werd het loket toch weer geopend, nadat het kabinet in november de coronamaatregelen weer aanscherpte. Er volgden toen nog twee laatste rondes: van november tot en met december 2021 en van januari tot en met maart 2022

Het beroep op de NOW was een stuk minder dan in eerdere rondes. Toch kregen in deze twee periodes nog 1.523 werkgevers uit Groningen samen 2.300 voorschotten toegekend, in totaal een bedrag van 53,7 miljoen euro. Van deze werkgevers hebben 940 de aanvraag gedaan, 583 werkgevers moeten nog aan de slag. In totaal gaat het dan om 807 voorschotten voor in totaal 34,2 miljoen euro, waarvoor nog een definitieve berekening moet worden aangevraagd.